Απόψεις

Περπάτημα – πόσο ωφέλιμο είναι;

Περπάτημα – πόσο ωφέλιμο είναι;

Επιμελεια : Θ. Δημητριαδης

Υπάρχουν 10 τουλάχιστον λόγοι για να ξεκινήσει κανείς το περπάτημα.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι το περπάτημα αποτελεί τον πιο εύκολο τρόπο προκειμένου να αυξήσει κάποιος τη σωματική του δραστηριότητα.

Κι όχι μόνο για μια ευχάριστη δραστηριότητα, αλλά για προστασία και διατήρηση της υγείας.
10 λόγοι να ξεκινήσουμε το περπάτημα, έτσι όπως το συνιστούν όλοι οι γιατροί.
1. Βελτιώνει τη διάθεση
Το περπάτημα ενισχύει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, μειώνει τις ορμόνες του στρες και απελευθερώνει ενδορφίνες, βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης.
2. Χαρίζει γυμνασμένα πόδια
Ενεργοποιεί τους μυς των μηρών, ενώ τα οφέλη είναι μεγαλύτερα όταν περπατάτε σε ανηφορική κλίση.
3. Συμβάλλει στην υγεία των οστών
Όπως συμβαίνει με κάθε προπόνηση με το βάρος του σώματος, το περπάτημα βοηθάει στη διατήρηση της υγείας των οστών.
4. Ενισχύει την απώλεια βάρους
Το περπάτημα για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε ημέρα έχει συνδεθεί με μειωμένο σωματικό βάρος, μειωμένο λίπος και μικρότερη περιφέρεια μέσης.
5. Αυξάνει την ενέργεια
Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, κρατώντας σε ισορροπία το σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα ενέργειας.
6. Προάγει την υγεία της καρδιάς
Η αύξηση των παλμών της καρδιάς βελτιώνει τη ροή του αίματος και ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
7. Διευκολύνει την πέψη
Το περπάτημα μετά το φαγητό μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης, αποτρέποντας το φούσκωμα.
8. Προστατεύει τις αρθρώσεις
Η σωματική άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του αρθρικού υγρού γύρω από τις αρθρώσεις, παρέχοντας επαρκή λίπανση και θρεπτικά στοιχεία στους χόνδρους, δηλαδή τους ιστούς που λειτουργούν ως μαξιλάρι μεταξύ των οστών.
9. Αναβαθμίζει τον ύπνο
Σχετική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Brandeis δείχνει ότι η ποιότητα του ύπνου σας θα μπορούσε να βελτιωθεί με το περπάτημα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο περισσότερα βήματα έκαναν οι συμμετέχοντες, τόσο υψηλότερη ήταν η ποιότητα ύπνου που ανέφεραν οι ίδιοι.
10. Μπορεί να λειτουργήσει ως μορφή συνδυαστικής προπόνησης
Ειδικά για εκείνους που κάνουν έντονες προπονήσεις, το περπάτημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακάμψει το σώμα τους μεταξύ των σκληρών προπονήσεων. Εάν έχετε κάποιον μυϊκό πόνο ή κόπωση μετά από μια σκληρή προπόνηση, μια ήπια δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για την αποκατάστασή σας. Φυσικά, αν έχετε κάποια έντονη ενόχληση μετά την προπόνησή σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε πρώτα στον γιατρό σας.

 

Το απλό περπάτημα είναι ένας βηματισμός χωρίς ιδιαίτερη ένταση, με μικρό διασκελισμό και μέση ωριαία ταχύτητα 3-4 χλμ/ώρα (1 χιλιόμετρο καλύπτεται σε 15 έως 20΄). Για κάθε λεπτό καίγονται περίπου 0,042 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους, δηλαδή ένα άτομο 75 κιλών θα κάψει 130 θερμίδες μέσα σε μία ώρα.

Σε αντίθεση με το απλό περπάτημα, το αθλητικό περπάτημα είναι έντονο. O διασκελισμός είναι μεγάλος (πάνω από τα 50 cm). H κίνηση στα χέρια είναι έντονη, προσδίδοντας ρυθμό και αρμονία. Tο σώμα έχει μια μικρή κλίση προς τα εμπρός. H ταχύτητα κυμαίνεται από 5 μέχρι 6.5 χλμ/ώρα.

Πηγή:healthyliving.gr

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button