Περιοδικό

Πόσα ειναι τα αλόγα στη Μυτιληνη ;;; Ποιος ειναι υπεύθυνος για αυτά;

Προς

  ΥΠΑΑΤ

 Υποψιν Υφυπουργού κ  ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΕΛΕΤΣΗ

yfyp@hq.minagric.gr

  ΥΠΕΣ

Υποψιν Ειδικής Γραμματείας για τα Ζώα

Egram.prostasiazwwn@ypes.gr

 

 

 Θέμα: 400 άλογα στην Αγ.Παρασκευή Μυτιλήνης

Αξιότιμοι κ.κ.

 

Ενημερωθήκαμε από αρθρογραφία του τοπικού τύπου της Λέσβου ότι μόνο στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής Λέσβου διαβιούν περί τα 400 άλογα.

 

Συγκεκριμένα, στο άρθρο του κ. Ζαφείρη Στρατή, πρώην αντιδημάρχου Δυτικής Λέσβου, πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Βιομηχανίας, ο κος Ζαφείρης αναφέρει ότι στην γενέτειρά του Αγία Παρασκευή Λέσβου υπάρχουν περίπου 400 άλογα. Τα άλογα πρέπει και μπορούν να επιβιώσουν: Προοπτικές αξιοποίησή τους στη Λέσβο – Στρατής Ζαφείρης (stratiszafeiris.gr)

 

Στην πρόσφατη απάντηση της Δ/νσης Κτηνιατρικής, στον Σύλλογο Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Κιβωτός» Μυτιλήνης, μετά από σχετικό ερώτημα, προκύπτει ότι μόλις 121 ιπποειδή έχουν καταγραφεί στο σύνολο της Λέσβου.

 

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 311/62043/9-3-2021, οι ιδιοκτήτες ιπποειδών (γαϊδούρια, μουλάρια, άλογα) υποχρεούνται να προχωρήσουν μεταξύ άλλων και στην ηλεκτρονική σήμανση των ζώων τους (άρ.13,17) και στη συμπλήρωση εγγράφων αναγνώρισης ώστε να φαίνεται σε ποιον ανήκουν. Με τον συγκεκριμένο νόμο γίνεται εφικτός ο έλεγχος, ώστε να μπει τέρμα στην κακοποίηση, την εκμετάλλευση και την θανάτωση αυτών των πλασμάτων που στην Ελλάδα κακοποιούνται συστηματικά.

 

Επίσης, σύμφωνα με το ΦΕΚ 903/Β/9-3-2021 στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ανατίθενται: (α) η απόδοση κωδικών αριθμών καταχώρισης των εκμεταλλεύσεων ιπποειδών, (β) η έκδοση του εγγράφου αναγνώρισης για τα ιπποειδή αναπαραγωγής και εκτροφής, (γ) η μέριμνα για την καταχώριση των προβλεπόμενων στοιχείων που αφορούν στα ιπποειδή αναπαραγωγής και εκτροφής στη βάση δεδομένων του άρθρου 23, (δ) η διενέργεια ελέγχων και η εισήγηση επιβολής μέτρων συμμόρφωσης και κυρώσεων στους κατόχους ιπποειδών και στους διενεργούντες την ενεργή σήμανση αυτών σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης στις διατάξεις της παρούσας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα άρθρα 24 και 25.

 

Τούτων δεδομένων, αιτούμαστε:

 

Την διενέργεια ελέγχων και την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ιπποειδών στην περιοχή Αγίας Παρασκευής Λέσβου.

 

Παρακαλούμε όπως μας κρατάτε ενήμερους για την πορεία των ελέγχων.

 

 

 

 

Με εκτίμηση,

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

                              

 

 

Η Πρόεδρος

Άννα Τοσούνογλου

 

 

 

 

Η Γ.Γραμματέας

Μαρία Χουστουλάκη

 

 

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button