ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Πλυσταριά : Μνημεία της Ιστορίας κάθε Χωριού, αφημένα στην τύχη τους…

Το όμορφο αυτό πέτρινο ‘σκηνικό’ είναι το Πλυσταριό του Θάνους,  σύμφωνα με ανάρτηση της Ιουλίας Λυγδά, της οποίας είναι και η φωτογραφία.

Πριν  λίγες μέρες είχαμε αναρτήσει το φωτισμένο απο τον Πρόεδρο της Καλλιθέας πλυσταριό του Χωριού. Και τα δύο αυτά, σημαντικά για το κάθε χωριό,  σημεία αντέχουν ακομη στο χρόνο με εμφανή όμως τη φθορά.

Τα περισσότερα χωριά έχουν ανάλογα πλυσταριά όλα υπό την άμεση απειλή της εξαφάνισης, αφού δεν υπάρχει καμιά  φροντίδα διάσωσης τους.

Και όμως το Πλυσταριό του κάθε χωριού είναι ενα σημαντικό σημείο αυτού και αρκετά απο αυτά είναι πολύ όμορφες κατασκευές , πέτρινες, δείγματα της  λαϊκής αρχιτεκτονικής του τόπου.

Χρειάζεται  άμεση κινητοποίηση για την σωτήρια τους. Αν υπάρχουν ειδικά κονδύλια για σωστικές τέτοιου είδους παρεμβάσεις, θα  πρέπει να ερευνηθεί…

Οι Φορείς,  Δήμος, Περιφέρεια αλλά και Αρχαιολογία είναι υπεύθυνοι  για τη σωτήρια αυτών των μνημείων, με πρώτο άμεσο καθήκον τον εντοπισμό τους και την απαρίθμηση τους  σε έναν κατάλογο.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button