Απόψεις

Ποια τρόφιμα θα ακριβήνουν

Ποια τρόφιμα θα ακριβήνουν

Γράφει ο Θ. Δημητριάδης

 

Η Ρωσία είναι μακράν η μεγαλύτερη προμηθεύτρια χώρα της Ευρώπης σε φυσικό αέριο (σε ποσοστό 40% των συνολικών εισαγωγών της). Η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε το τελευταίο διήμερο καθώς η ηπειρωτική Ευρώπη – αυτή που εξαρτάται από τους Ρώσους – δεν έδειξε διατεθειμένη να ακολουθήσει τις ακραίες, αγγλοσαξονικές εκδοχές περί ενεργειακού εμπάργκο.

Παραμένει πάντως κατά 147% υψηλότερη από εκείνη στις αρχές του έτους, αλλά εμφάνισε και ενδείξεις σταθεροποίησης, έστω υπό ακραίους όρους και απαιτητικές προϋποθέσεις.

 

Δεν συμβαίνει το ίδιο με τις τιμές ορισμένων εξίσου βασικών καταναλωτικών αγαθών, όπως είναι για παράδειγμα τα σιτηρά. Η Ουκρανία και η νοτιοδυτική Ρωσία είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο. Οι δύο αυτές χώρες παράγουν σχεδόν το ένα τρίτο των σιτηρών στον πλανήτη – και αποτελούν βεβαίως το «σιτοβολώνα της Ευρώπης.

Η μεταξύ τους πολεμική σύγκρουση ευλόγως εκτίναξε την τιμή του σιταριού σε νέα ύψη ρεκόρ. Η εκτίναξη του κόστους στις μεταφορές, εξαιτίας των ανατιμήσεων στο πετρέλαιο και την ενέργεια εν γένει, επιβαρύνει τις τιμές όλων ανεξαιρέτως των αγαθών.

 

Η Ρωσία και η Ουκρανία συνεισφέρουν από κοινού στο 20% των εξαγωγών καλαμποκιού παγκοσμίως. Πρόκειται για μια από τις βασικές ζωοτροφές (μαζί με το σιτάρι) για την εκτροφή πουλερικών και χοίρων. Εφόσον η εκτροφή θα κοστίζει ακριβότερα στους κτηνοτρόφους, είναι επόμενο να επηρεαστούν οι τιμές πώλησης στο κρέας από κοτόπουλο και χοιρινό, οπότε εύλογα θα επηρεαστούν και οι τιμές των αυγών και των αλλαντικών.

 

Ανοδικά θα επηρεαστούν και οι τιμές του μοσχαρίσιου κρέατος, αλλά όχι τόσο πολύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Οι αγελάδες τρέφονται κατά κύριο λόγο με χόρτα και με μικρές μόνο ποσότητες σιτηρών. Και σε κάθε περίπτωση, οι ανατιμήσεις στις ζωοτροφές και στα κρέατα δεν θα είναι άμεσες, διότι οι εκτροφείς έχουν κάποιο στοκ.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το χορτάρι αποτελεί τη βασική τροφή των αγελάδων, αλλά τα σιτηρά, όπως το σιτάρι και το κριθάρι, χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά. Η Ρωσία και η Ουκρανία συμμετέχουν κατά το 30% στις παγκόσμιες εξαγωγές κριθαριού.

Είναι προφανές ότι η τιμή του γάλακτος θα αυξηθεί, όπως εξάλλου και των άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, των τυριών, των γιαουρτιών και των βουτύρων. Όχι όμως όσο θα ανατιμηθούν τα ζωικά προϊόντα στο σύνολό τους, διότι το μερίδιο των σιτηρών στην εκτροφή των αγελάδων είναι συγκριτικά περιορισμένο.

 

Τα άλευρα και τα συναφή

Ως προϊόν αλέσεως σπόρων σιτηρών, κυρίως μαλακού σιταριού, το αλεύρι θα επηρεαστεί από την αύξηση των τιμών του σίτου. Όλα τα προϊόντα που περιέχουν αλεύρι είναι λογικό να ανατιμηθούν, ανάλογα με το ποσοστό που χρησιμοποιείται το συστατικό αυτό ως πρώτη ύλη για την παρασκευή τους. Σχεδόν όλα τα μπισκότα και τα κέικ, για παράδειγμα, περιέχουν αλεύρi.

 

Τα ζυμαρικά βρίσκονται προφανώς στην κόκκινη ζώνη των μελλοντικών ανατιμήσεων. Σε ό,τι αφορά το ψωμί, φαίνεται ότι αρχικά δεν θα υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις στην τιμή του, παρά μόνον εάν χρειαστεί να γίνουν μεγάλες εισαγωγές από το εξωτερικό.

 

Το ηλιέλαιο

Η Ρωσία και η Ουκρανία συνεισφέρουν στο 78% του συνόλου των εξαγωγών ηλιελαίου στον κόσμο, κάτι που προοιωνίζεται ασφαλώς εκτίναξη των τιμών του προϊόντος – και των άλλων σπορέλαιων προφανώς.

Οι μεσογειακές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, που εισάγει το 37% του ηλιελαίου που καταναλώνει από την Ουκρανία) έχουν μια εξαιρετική εναλλακτική: το ελαιόλαδο. Ασφαλώς και εδώ ισχύει η υπόθεση ότι οι αυξήσεις στο ηλιέλαιο θα φέρουν την τιμή του πιο κοντά σ’ αυτή του ελαιόλαδου. Αν όμως περισσότεροι καταναλωτές στραφούν στο ελαιόλαδο, η αυξημένη ζήτηση θα πιέσει ανοδικά και τις τιμές του.

 

Μπίρα και ουίσκι

Το κριθάρι είναι ένα από τα σιτηρά που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην παρασκευή μπίρας και ουίσκι. Καθώς το μερίδιο της Ρωσίας και της Ουκρανίας στις παγκόσμιες εξαγωγές κριθαριού φθάνει το 30%, «ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος θα έχει αντίκτυπο στις τιμές των δύο αυτών αλκοολούχων ποτών.

 

(Πηγή: ot.gr)

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button