ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Ποιο ειναι το απόλυτο Λημνιό Γλυκό των Χριστουγέννων ; Υπάρχουν πολλές γνώμες και τις καταγράφουμε!

Το ραδιοφωνικό μας ερώτημα σε διαγωνισμό με δώρο ένα  Ασκό Κρασί απο τη μεγάλη ποικιλία της ΕΝΩΣΙΣ – LIMNOS WINE,  ήταν:  ποιο είναι το απόλυτο Λημνιό  Γλυκό των Χριστουγέννων.

Πηγαίναμε για τους Σαμψάδες και μας βγήκαν,  από τις απαντήσεις των ακροατριών , κυρίως, και τα Φοινίκια  και τα Λουλούδια και τα Λουκούμια…

Κάποιες ακροάτριες μας περιέγραψαν στον αέρα του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ  και την παρασκευή των γλυκών αυτών  προσθέτοντας   “μύθο” στο κάθε γλυκό.

Όχι τα Λουλουδια , Δίπλες,  μας είπαν,  καμιά σχέση! Γιατι μπορεί το υλικό να είναι  ιδιο,  μια ειδική ζύμη ψημένη σε καφτό λάδι, αλλά το σχήμα που έδιναν οι νοικοκυρές της Λήμνου με μια μεταλλική ροδέλα ηταν  των  λουλουδιών.  Άλλο οι κακοχυμένες δίπλες, νόστιμες πάντως,  και άλλο τα μπουκέτα με τα λουλούδια που στόλιζαν το τραπέζι των Χριστουγέννων στη Λήμνο!  .

Τα Φοινίκια  με τη χρήση Σταχτόνερου * ,  για να είναι αφράτα, Σαμόλαδου κ.α  είχαν  μυστικά για την  παρασκευή τους !

Οι Σαμσάδες, το εντελως ιδιαίτερο τοπικό γλύκισμα, για να πάρει το τυλιχτό σχήμα  του το τύλιγαν,  φύλλο και γέμιση,  πάνω σε μια  λεπτή βέργα, την οποία   αφαιρούσαν αφού πρώτα  το πίεζαν από τις άκρες για είναι   και λίγο “σουφρωμένο”,  και έτσι το έβαζαν στο ταψί!

Τα Λουκούμια, ηταν ζύμη ψημένη στο φούρνο ,  πασπαλισμένη  με ζάχαρη ή  περιχυμένη με σιρόπι αλλά να ειναι όσο το δυνατό  στεγνα.   Ειχαν  το μέγεθος  της Μπουκιάς, εξου και “Λουκούμια” .  Με αυτα κερνούσαν τα παιδιά, που έλεγαν τα Χρόνια   Πολλά της Πρωτοχρονιάς, από σπίτι σε σπίτι.

Ακομη και ο πανελλαδικός Κουραμπιές έπαιρνε μια Λημνιακή  διάσταση αφού αντί για βούτυρο, που  να βρεθεί τοτε, χρησιμοποιούσαν  Λίγδα,  από λίπος γουρουνιού,  που κάθε σπίτι έτρεφε και  έσφαζε παραμονές Χριστούγεννα.

*Το σταχτονερο ειχε την εξής Παρασκευή: έκαιγαν κληματσίδες  και έπαιρναν τη στάχτη την έβαζαν σε νερό και αφου η στάχτη ξεπλένονταν και κάθιζε στο πάτο του δοχείου έπαιρναν  το υγρό, το σταχτόνερο,  για τα Φοινίκια και άλλα γλυκά !

Αυτά και περιμένουμε και τις δίκες σας γνώμες και προσθήκες σε όλα τα παραπάνω

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button