Απόψεις

«Ποιο ψάρι είναι το πιο νόστιμο;».

Το πιο νόστιμο ψάρι είναι το φρέσκο

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

 

Τα ψάρια είναι μια από τις πιο υγιεινές και θρεπτικές τροφές. Ως προς τη νοστιμιά, καθένας έχει διαφορετικά γούστα. Μερικοί αποφεύγουν τα ψάρια  γιατί τους ενοχλούν τα κόκαλα. Στη χώρα μας αλιεύονται πάνω από 30 διαφορετικά είδη ψαριών και συχνά ακούμε την ερώτηση, «Ποιο ψάρι είναι το πιο νόστιμο;». Οι ψαράδες, που είναι και οι πιο «αρμόδιοι» για να απαντήσουν στην ερώτηση είναι κατηγορηματικοί:  «Το πιο φρέσκο». Γι’ αυτό και η κακαβιά (ψαρόσουπα) που φτιάχνουν αμέσως μετά το ψάρεμα με τα φρεσκότατα ψάρια που έπιασαν είναι τόσο νόστιμη.

 

Τα πολύ φρέσκα ψάρια όταν τα τηγανίζουμε κυρτώνουν προς τα πάνω.

Πάντως, τα ψάρια αποτελούν μια αρκετά «ευαίσθητη» τροφή η οποία χρειάζεται άμεση κατανάλωση προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν δηλητηριάσεις. Γι’ αυτό είναι καλό να ξέρουμε εάν το ψάρι που επιλέγουμε είναι φρέσκο.

 

Ας δούμε πρώτα ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ψαριού που δεν είναι και τόσο φρέσκο.
Ένα υποβαθμισμένο ποιοτικά ψάρι έχει έντονη, δυσάρεστη οσμή, που συχνά θυμίζει αμμωνία και παρατηρείται κυρίως στα βράγχια, τα οποία καλύπτονται και από αδιαφανή βλέννα. Η επιφάνεια του σώματος του είναι γλοιώδης (αν το τοποθετήσεις στην παλάμη σου θα γλιστρήσει), αποχρωματισμένη και θαμπή.
Το σώμα του, γενικά δεν είναι στητό και λυγίζει όταν το ψάρι κρατηθεί με τα δάχτυλα σε οριζόντια θέση.

Ακόμη, μπορεί να παρατηρήσεις ρυτιδιασμένο και αφυδατωμένο δέρμα που σχίζεται εύκολα. Τα λέπια του αποσπώνται εύκολα και τα πτερύγια εμφανίζονται γλοιώδη. Τέλος, τα μάτια του είναι βυθισμένα και γκρίζα και η σάρκα του έχει ελαφρά καστανό χρώμα, ενώ τα σπλάχνα εμφανίζονται με σκοτεινό χρώμα κα συνήθως με ρωγμές.

Πώς λοιπόν μπορούμε να διακρίνουμε εάν ένα ψάρι είναι φρέσκο;
Υπάρχουν ορισμένα βασικά κριτήρια.

 

Γενική εμφάνιση:

Θα πρέπει να ελέγχεις το αν είναι λαμπερό με χρώματα ζωντανά και χαρακτηριστικά του είδους. Να είναι υγρό, όταν το ακουμπάς και να μην αφήνει στο δέρμα του αποτυπώματα των δακτύλων σου όταν το πιέζεις ελαφρά. Το δέρμα του ψαριού θα πρέπει να είναι τεταμένο και καλά προσκολλημένο στη σάρκα, χωρίς να ζαρώνει.

Οσμή:

Η οσμή ενός φρέσκου αλιεύματος διαπιστώνεται καλύτερα στην κοιλιακή κοιλότητα και τα βράγχια. Τα νωπά ψάρια έχουν ελαφρά ευχάριστη οσμή, χαρακτηριστική των φυκιών της θάλασσας.

Κοιλιά:

Η κοιλιά του θα πρέπει να είναι κυλινδρική ή ελαφρά πιεσμένη στα πλάγια με λέπια γυαλιστερά. Να μην παρουσιάζει οποιαδήποτε αλλοίωση σε ότι αφορά το χρωματισμό και τη συνεκτικότητα και σε καμία περίπτωση να μη παρατηρείς τυμπανισμό (δηλαδή φούσκωμα), ρωγμές ή κηλίδες.

Λέπια και πτερύγια:

Θα πρέπει, λοιπόν, να είναι προσκολλημένα ισχυρά στο δέρμα, υγρά και γυαλιστερά, και να είναι δύσκολη η απόσπαση τους.

Τα πτερύγια, επίσης θα πρέπει να είναι προσκολλημένα στο σώμα. Ένας τρόπος για να το ελέγξεις είναι να τα ανοίξεις και να περιμένεις να επανέρθουν αμέσως στη θέση τους.

Μάτια:

Θα πρέπει να είναι ζωντανά και λαμπερά, να καταλαμβάνουν ολόκληρο τον χώρο του ματιού και να μην θολώνουν. Η κόρη θα πρέπει να είναι μαύρη και η ίριδα να χρυσίζει.

Βράγχια:

Να έχουν ζωηρό κόκκινο ή ρόδινο χρώμα, να είναι υγρά, λαμπερά και με ευχάριστη θαλασσινή οσμή.

Σάρκα:

θα πρέπει να είναι λευκή ή ελαφρά ροδαλή (ανάλογα το είδος του ψαριού), ελαστική χωρίς άλλο χρώμα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης.

Επίσης πρέπει να είναι ανθεκτική στην πίεση με τα δάχτυλα. Τέλος, η σπονδυλική στήλη θα πρέπει να αποχωρίζεται δύσκολα από το σώμα του ψαριού.

Αυτά λοιπόν είναι τα μυστικά για να διαλέγουμε το κατάλληλο ψάρι.

 

ψαρια.jpg

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button