Περιοδικό

Πώς αλλάζουν οι καιροί…

Πώς αλλάζουν οι καιροί…

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Τα ψάρια εκτός που είναι νόστιμα, τα συνιστούνε και όλοι οι γιατροί και οι διατροφολόγοι, αποτελούν μάλιστα βασικό μέρος της μεσογειακής διατροφής. Πολλοί τα προτιμούν αντί για το κρέας επειδή είναι “ελευθέρας βοσκής” και όχι όπως τα σταβλισμένα ζώα (μοσχάρια, γουρούνια, κότες κλπ.), που τρέφονται με έτοιμες τροφές.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια οι νοικοκυρές με ευχαρίστηση τηγάνιζαν, έψηναν και μαγείρευαν τα ψάρια. Τώρα τελευταία όμως οι σύγχρονες νοικοκυρές τα αποφεύγουν.

Πρώτα-πρώτα, βαριούνται και δεν τις αρέσει καθόλου να τα καθαρίζουν, γι’ αυτό ακόμα κι αν αγοράσουν ψάρια, ζητάνε να είναι καθαρισμένα από λέπια και εντόσθια, δηλαδή να τα καθαρίσει ο ψαράς. Κάτι άλλο που τις ενοχλεί, όπως λένε, είναι η έντονη μυρωδιά, η ψαρίλα στο τηγάνισμα. Επίσης δεν τις αρέσει εάν τα ψάρια έχουν κόκαλα, θέλουν να είναι φιλέτο.

Μετά από όλα αυτά, τα ιχθυοπωλεία, για να μη χάσουν την πελατεία τους, προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα. Εκτός που καθαρίζουν τα ψάρια, τα ψήνουν κι όλας και τα παραδίνουν ψημένα και ζεστά, έτοιμα για φάγωμα.

Παλιά οι πιο μεγάλοι στην ηλικία, τότε που είχαμε φτώχεια, ήμασταν τυχεροί και πολύ ευχαριστημένοι αν μπορούσαμε να αγοράσουμε ψάρια. Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Οι σύγχρονες γυναίκες φαίνεται ότι δεν συμπαθούν και πολύ το μαγείρεμα, ιδίως με τα ψάρια, και προτιμούν να βγαίνουν έξω σε καμιά παραλιακή ψαροταβέρνα και να τα τρώνε έτοιμα και σερβιρισμένα.

Πώς αλλάζουν οι καιροί…

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button