2024
Περιοδικό

Πώς φτιάχνουμε σπιτική ταραμοσαλάτα

Πώς φτιάχνουμε σπιτική ταραμοσαλάτα

 Η ταραμοσαλάτα είναι το ορεκτικό που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Να μια εύκολη συνταγή.

Υλικά 

  • 150 γρ. λευκό ταραμά
  • 400 γρ. ψωμί μπαγιάτικο
  • 150 γρ. κόκκινο κρεμμύδι
  • 170 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 ml χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Τοποθετήστε το μπαγιάτικο ψωμί σε ένα μπολ και ρίξτε λίγο νερό για να καλύψει το ψωμί. Αφήστε το ψωμί να μουλιάσει για περίπου 1 ώρα. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το ψωμί από το μπολ και πιέστε το πολύ καλά με τα χέρια σας για να φύγει όλο το νερό. Τοποθετήστε το σε ένα μπολ και αφήστε το στην άκρη.
Καθαρίστε το κρεμμύδι και κόψτε το σε κομμάτια. Τοποθετήστε το μέσα σε ένα μπλέντερ ή σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μαζί με το χυμό λεμονιού και το λευκό ταραμά. Χτυπήστε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία πάστα. Στη συνέχεια, ενσωματώστε το ψωμί και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ωραίο και λείο.
Προσθέστε σιγά σιγά το ελαιόλαδο, ενώ συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί όλο στον ταραμά. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τον ταραμά σε ένα μπολ ή δοχείο τροφίμων και βάλτε το στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες πριν το σερβίρισμα.

 

Υπάρχουν αναλογίες, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πώς συμπεριφέρεται κάθε υλικό. Μπορεί ο ταραμάς να είναι πιο αλμυρός, το λεμόνι περισσότερο ή λιγότερο όξινο και η πατάτα γευστική ή και όχι. Γι’ αυτό και την ταραμοσαλάτα την πηγαίνεις βήμα-βήμα και δίπλα σου έχεις ένα κομμάτι ψωμί για να την δοκιμάζεις κάθε τόσο. 

Αν χρησιμοποιήσεις για να βάλεις ξερό κρεμμύδι, το τρίβεις στον χοντρό τρίφτη και το στύβεις καλά για να μην έχεις τα νερά του.

Το λεμόνι θα το στύψεις και θα το σουρώσεις καλά.

Αντί για ψωμί μπορείς να βάλεις βραστή πατάτα (μισό κιλό). Τις βράζεις μέχρι να μαλακώσουν, να τις κρατάς με το πιρούνι και να ξεφλουδίζονται εύκολα. Πριν την προσθέσεις στο μπλέντερ, θα τη λιώσεις με το πιρούνι.

Θα καταλάβεις ότι έχεις την ταραμοσαλάτα που θέλεις, όταν δοκιμάσεις και σε ικανοποιεί τόσο η γεύση όσο και η υφή της, ακόμα και αν δεν έχεις βάλει όλο το λάδι, το λεμόνι ή την πατάτα που λέει η συνταγή. 

Μην τυχόν βάλεις αλάτι! Ο ταραμάς είναι τόσο αλμυρός που δεν χρειάζεται ούτε ένας κόκκος αλατιού. 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button