Απόψεις

Πώς κάνουμε την καλύτερη μαγειρίτσα

Πώς κάνουμε την καλύτερη μαγειρίτσα

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Θέλει λίγη προσοχή αυτή η πασχαλινή σούπα, για να γίνει πολύ νόστιμη, υγιεινή και θρεπτική. Να τα μυστικά της επιτυχίας:

Σωστή αγορά κρέατος
Ζήτησε από τον κρεοπώλη σου που εμπιστεύεσαι συκωταριά από ζώα μικρής ηλικίας, είτε αρνιού, είτε κατσικιού, τα οποία καταναλώνουν μόνο γάλα. Δηλαδή να είναι «γάλακτος». Έτσι θα αποφύγεις τις δυσάρεστες και έντονες μυρωδιές.
Σχολαστικό πλύσιμο εντοσθιών
Ξεκίνα, αν είναι δυνατό, από την προηγούμενη μέρα. Πλύνε τα εντεράκια με άφθονο νερό και δώσε έμφαση στο σχολαστικό πλύσιμο του εσωτερικού τους. Γύρισε τη μέσα πλευρά έξω, ξαναπλύνε με άφθονο νερό και τοποθέτησε ένα ξύλινο καλαμάκι (για σουβλάκι) μέσα.
Μετά τοποθέτησέ τα σε μία λεκάνη με χλιαρό νερό και χυμό από ένα λεμόνι. Έτσι θα απολυμανθούν και θα απαλλαχθούν από κάθε έντονη και δυσάρεστη μυρωδιά.
Για να γίνει η μαγειρίτσα εύπεπτη και ελαφριά, ψιλοκόβουμε το κρέας που θα χρησιμοποιήσουμε. Τα βασικά υλικά που αναδεικνύουν το πασχαλινό αυτό πιάτο είναι φυσικά τα μυρωδικά, άνηθος και δυόσμος και φυσικά τα κρεμμυδάκια, ξερά και φρέσκα. Τα μυρωδικά που θα επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις, πρόσθεσέ τα προς το τέλος του μαγειρέματος για να κρατήσουν τα αρώματά τους και να μην μαραθούν πολύ. Αν θέλεις λίγο πιο έντονη γεύση πρόσθεσε και λίγο κουρκουμά, αλλά μετρίασε την ποσότητα του λεμονιού, για να μην υπερκαλύψει όλες τις γεύσεις.
Για να μην κόψει το αυγολέμονο που θα κάνεις, ένα πολύ έξυπνο τρικ είναι να προσθέσεις λίγη πλήρη κρέμα γάλακτος. Θα το απογειώσει. (Αν δεν έχεις την υπομονή να το χτυπήσεις στο χέρι, το μίξερ σου θα κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά). Επίσης, δεν είναι πολύ διαδεδομένο, αλλά δοκίμασε να προσθέσεις και δυο μαρουλάκια στην μαγειρίτσα σου, θα δώσουν υπέροχη βουτυρένια υφή και μεστή γεύση. Και  θα κάνουν πιο χυλωμένη τη μαγειρίτσα σου.


ΥΛΙΚΑ
1 κιλό εντόσθια αρνίσια

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 μεγάλα μαρούλια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

2 φλιτζάνια ζωμό κρέατος

2 αυγά

3 κ.σ. ρύζι γλασέ

χυμός από 2 λεμόνια

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένεις πολύ καλά τα εντόσθια, τα κόβεις σε μικρά κομματάκια και τα ζεματίζεις σε αλατισμένο νερό.

Τα αφαιρείς από την κατσαρόλα και τα αφήνεις να κρυώσουν.

Σοτάρεις τα κρεμμύδια. Μόλις έχουν σοταριστεί καλά ρίχνεις για 5 λεπτά τον άνηθο και το μαρούλι.

Προσθέτεις τον ζωμό και τα εντόσθια και τα αφήνεις να σιγοβράζουν για 40 λεπτά.

10 λεπτά πριν το τέλος, ρίχνεις το ρύζι.

Για το αυγολέμονο

Χτυπάς τα ασπράδια

Προσθέτεις έναν έναν τους κρόκους και το λεμόνι

Αραιώνεις το αυγολέμονο με λίγο ζεστό ζωμό από το κρέας ώστε να μην κόψει και ρίχνεις το μείγμα στην κατσαρόλα.

(πηγή: ladylike.gr και Λευτερια 2-5-24)

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button