Περιοδικό

Πώς να διαλέξεις ώριμο καρπούζι

Μια παλιά παροιμία λέει, ο γάμος και το καρπούζι είναι και λίγο τύχη, δηλαδή αν πρώτα δεν δοκιμάσεις, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος εάν θα σου βγει ώριμο και γλυκό ή άγουρη κολοκύθα.

Γι’ αυτό πολλοί πωλητές προτείνουν να δοκιμάσει ο αγοραστής “Με δοκιμή, με το μαχαίρι, όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω”.

Εντούτοις, υπάρχουν μερικά μυστικά που δείχνουν ότι ένα καρπούζι είναι ώριμο.

1) Παρατηρήστε το κίτρινο τμήμα στον αφαλό. Είναι το κομμάτι του καρπουζιού, με το οποίο το φρούτο ακουμπούσε στο χωράφι, μέχρι να έρθει η στιγμή που κόπηκε. Στα “γινομένα” καρπούζια αυτό το σημείο έχει χρώμα “κρεμώδες κίτρινο” ή ακόμα και “πορτοκαλοκίτρινες” κηλίδες. Αντίθετα, τα πιο “άγουρα” καρπούζια έχουν πιο άσπρο χρωματισμό σε αυτό το σημείο.

2) Ψάξτε για καφέ σημάδια. Αυτά τα σημάδια επάνω στα καρπούζια, αποκαλύπτουν ότι οι μέλισσες ακούμπησαν επάνω στα σημεία επικονίασης του άνθους πολλές φορές. Όσο περισσότερο το κάνουν αυτό οι μέλισσες, τόσο πιο γλυκό είναι το καρπούζι.

3) Ξεχωρίστε τα “αρσενικά” από τα “θηλυκά” καρπούζια. Λίγοι το γνωρίζουν αυτό, αλλά οι παραγωγοί διαφοροποιούν τα καρπούζια ανάλογα με το “φύλο” τους. Για παράδειγμα, τα “αγόρια” είναι μεγαλύτερα, έχουν πιο επιμηκυμένο σχήμα και είναι πιο ζουμερά. Τα “κορίτσια” έχουν πιο στρογγυλεμένο σχήμα και είναι πιο γλυκά στην γεύση.

4) Το μέγεθος μετράει (και) στα καρπούζια . Προτιμήστε ένα που να μην είναι ούτε μεγάλο, ούτε μικρό. Επιλέξτε από εκείνα που είναι μεσαίου μεγέθους.

5) Το πιο σημαντικό είναι να το νιώθετε πιο βαρύ από ό,τι φαίνεται για το μέγεθός του.

6) Παρατηρήστε το κοτσάνι . Αν το κοτσάνι έχει ξεραθεί, αυτό σημαίνει ότι το καρπούζι είναι γινομένο. Αν το κοτσάνι είναι πρασινωπό, αυτό σημαίνει ότι μάλλον το καρπούζι κόπηκε πρόωρα από το χωράφι.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button