Λήμνος

Πώς βλέπει την Ελλάδα και τους Έλληνες το CNN

Του Θόδωρου Δημητριάδη

Πώς βλέπει την Ελλάδα και τους Έλληνες το CNN

Το μεγάλο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης υμνεί δέκα πράγματα για τα οποία η χώρα μας ξεχωρίζει. Καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της πανδημίας, δεν είναι λίγοι οι τουρίστες εκείνοι που δεν μπορούν – όσο και να το επιθυμούν – να επισκεφτούν την χώρα μας. Ίσως αυτή η λαχτάρα για την Ελλάδα, γνωστή για τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, να οδήγησε το CNN σε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα. Σε αυτό θυμίζει στους απανταχού λάτρεις της μεσογειακής μας χώρας, όλα εκείνα στα οποία υπερέχει.
Ευχές:

Η ελληνική γλώσσα περιλαμβάνει λέξεις και έννοιες που παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα πλούσια, δανείζοντας χιλιάδες λέξεις στις υπόλοιπες. Δεν θα μπορούσαν, λοιπόν, να υστερούν και οι ευχές που ανταλλάσσουν οι Έλληνες. Στις περισσότερες χώρες, ένα ξερό συγχαρητήρια αρκεί για την πλειονότητα των περιστάσεων. Αντιθέτως, στην Ελλάδα δείχνουμε μία προτίμηση στις εξατομικευμένες ευχές. Μία για κάθε περίσταση. «Να ζήσετε» και «Βίον ανθόσπαρτον», λέμε στους γάμους. Σαν να μην έφτανε αυτό υπάρχει και ευχή για τους καλεσμένους των γάμων που τυχαίνει να είναι ελεύθεροι: «και στα δικά σας». «Καλή πρόοδο» ευχόμαστε σε ό,τι έχει να κάνει με την εκπαίδευση ή μία καινούρια δουλειά. «Πολύχρονος» σε όσους γιορτάζουν (στην Ελλάδα γιορτάζουν το ίδιο τα γενέθλια με την ονομαστική γιορτή). «Καλή λευτεριά» λέμε στις εγκυμονούσες. «Άξιος» για τους κουμπάρους. «Καλορίζικο», όταν κάποιος αγοράζει κάτι, από κινητό, μέχρι αυτοκίνητο. Αυτό, όμως, που μοιάζει να μπερδεύει τους ξένους περισσότερο είναι ότι πρωτοτυπήσαμε και στον θάνατο, εδραιώνοντας ακόμα και σε αυτή την ατυχή περίσταση μία πρέπουσα ευχή: «καλό παράδεισο».
Ιστιοπλοΐα.

Η τέχνη αρμενίσματος στην θάλασσα, αποτελεί ασύγκριτη απόλαυση για όσους εκτιμούν την ομορφιά του υγρού στοιχείου. Σύμφωνα με το CNN, η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία αξίζει κανείς να απολαύσει τη δραστηριότητα αυτή. Με αμέτρητα νησιά, υπέροχους κολπίσκους, δεκάδες αποχρώσεις του γαλάζιου, η χώρα διαθέτει το πιο γοητευτικό σκηνικό για το διαδεδομένο αυτό σπορ. Το άρθρο αναδεικνύει την χώρα ως το ιδανικό μέρος για να βυθιστεί κανείς στα νερά, να επιδοθεί σε ιστιοπλοΐα και να ταξιδέψει μέσω σκάφους, ανακαλύπτοντας κάποια από τα πιο απόμακρα και ελκυστικά σημεία του κόσμου.
Φωνακλάδες
Τι σχέση μπορεί να έχουν οι φωνές με την χώρα; Προφανώς, όταν επισκέπτεται κάποιος την Ελλάδα, παρατηρεί ότι οι κάτοικοί της είναι θορυβώδεις. Απευθύνονται ο ένας τον άλλον σε υψηλούς τόνους και χειρονομούν. Αν και συνομιλούν φιλικά, ένα απαίδευτο αυτί θα συμπέραινε ότι καυγαδίζουν. Έχει κυριαρχήσει η άποψη ότι η συνήθεια αυτή προέρχεται ίσως από τους ναυτικούς που έπρεπε να φωνάζουν ο ένας στον άλλον. Πάντως, η ερμηνεία αυτή δεν εξηγεί γιατί οι γυναικείες φωνές συνήθως υπερτερούν των ανδρικών.
Κρύος καφές
Παρ’ ότι ο φραπέ θεωρείται ξεπερασμένος, οι τουρίστες συνεχίζουν να τον αναζητούν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Θεωρείται ένα παραδοσιακό ρόφημα, που συναγωνίζεται την φήμη του μουσακά.
Κόλλημα με το παρελθόν

Φαίνεται ότι οι ξένοι μας αντιμετωπίζουν ως ιδιαίτερα κολλημένους σε αυτό. Προκαλεί εντύπωση ότι οι Έλληνες διδάσκονται αρχαία ιστορία, βυζαντινή, ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια διδάσκονταν αρχαία ελληνικά και αρχαία φιλοσοφία. Έτσι συνειδητοποιούν από νωρίς ότι το παρελθόν της χώρας είναι πιο λαμπρό από εκείνο των άλλων. Χαρακτηριστική είναι η φράση «όταν εμείς κάναμε πολιτισμό εσείς κρεμόσασταν από τα δέντρα».

Εορτασμός του Πάσχα
Το δημοσίευμα αναγνωρίζει τα έθιμα του Πάσχα και τη μοναδικότητά τους. Κάθε μέρα της μεγάλης εβδομάδας ονομάζεται «Μεγάλη» και έχει ιδιαίτερη σημασία, ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα. Μεγάλη σημασία έχει και η διατροφή των Ελλήνων, που νηστεύουν πολλές μέρες την λεγόμενη Σαρακοστή, μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Όλο αυτό το διάστημα εκκλησιάζονται, ιδιαίτερα τις Παρασκευές με τους Χαιρετισμούς της Παναγίας. Την Μεγάλη Πέμπτη βάφουν κόκκινα αυγά και την Μεγάλη Παρασκευή στολίζουν στις εκκλησίες τον Επιτάφιο, τον οποίο περιφέρουν ομαδικά στους δρόμους, ενώ οι ιερείς ψάλλουν με κατάνυξη. Το άγιο φως, ο ενθουσιασμός του Μεγάλου Σαββάτου, η μαγειρίτσα και το γλέντι της Κυριακής του Πάσχα με τις σούβλες τα αρνιά αποτελούν μία πρωτόγνωρη εμπειρία για τους τουρίστες.

Φιλοξενία

Στην Ελλάδα είναι μια παράδοση και μια έμφυτη τέχνη να σε κάνουν να νιώθεις ευπρόσδεκτος. Στην Αρχαία Ελλάδα η φιλοξενία εθεωρείτο πράξη αρετής. Τους ξένους προστάτευαν ο Ξένιος Δίας και η Αθηνά η Ξενία. Υπήρχε θεία απαίτηση για την περιποίηση των ξένων και εθεωρείτο αμάρτημα η κακή αντιμετώπισή τους. Το εθνικό αυτό χαρακτηριστικό, συγκαταλέγεται ακόμα στα προτερήματα των ντόπιων. Γίνεται, μάλιστα, ξεχωριστή αναφορά στο κέρασμα. Δεν είναι σπάνιο να τρως σε ένα τραπέζι και από διπλανό τραπέζι να σου στέλνουν ένα μπουκάλι κρασί.
Σπουδές στο εξωτερικό

Περισσότεροι από 38 χιλιάδες Έλληνες σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πολλοί από αυτούς συνεχίζουν αξιοθαύμαστες καριέρες στο αντικείμενό τους, επιλέγοντας να μην επιστρέψουν στην μαμά πατρίδα. Με την κρίση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες επιστήμονες κατέφυγαν στο εξωτερικό και διαπρέπουν.
Μερακλήδες στο καλό φαγητό

Την ώρα που οι άλλοι σ’ όλο τον κόσμο το βράδυ πάνε για ύπνο, οι Έλληνες βγαίνουν έξω, που σημαίνει ότι θα καταλήξουν σε κάποιο τραπέζι σε κάποια από τις αμέτρητες ταβέρνες ή ψαροταβέρνες δίπλα στη θάλασσα.

Τα άφθονα και φτηνά φρέσκα λαχανικά, τα φρούτα, αλλά και η ντόπια κουζίνα κάθε περιοχής φαίνεται να καθιστούν ιδιαίτερα μοναδική την ελληνική κουζίνα. Μουσακάς, τζατζίκι, χωριάτικη σαλάτα, ψάρια, θαλασσινά και κάθε λογής νοστιμιές εντυπωσιάζουν τους ξένους επισκέπτες. Τα οποία, βέβαια, συμπληρώνονται από ούζο, αμέτρητους μεζέδες και εξαιρετικό κρασί. Ακόμα και για αυτά οι Έλληνες έχουν προστάτη έναν ξεχωριστό αρχαίο θεό, τον Διόνυσο!

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button