Λήμνος

Πόσες πιθανότητες έχει κανείς να κερδίσει το Τζόκερ;

Πόσες πιθανότητες έχει κανείς να κερδίσει το Τζόκερ;

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Λέω να παίξω σήμερα ένα Τζόκερ, όχι πολλά λεφτά, το ελάχιστο, μόνο μισό ευρώ.

Κάθε εβδομάδα χιλιάδες άνθρωποι ελπίζουν πως θα πετύχουν τους έξι τυχερούς αριθμούς που θα τους κάνουν πλούσιους. Και πάνε και δίνουν τα λεφτά τους να παίξουν Τζόκερ, ιδίως εάν – όπως σήμερα – έχει Τζάκποτ.

 Η πιθανότητα να κερδίσει κάποιος είναι μόνο μία στα εικοσιτέσσερα εκατομμύρια τετρακόσιες τριάντα πέντε χιλιάδες εκατόν ογδόντα (24.435.180).

Με άλλα λόγια, από όλους όσοι θα παίξουν σήμερα – μαζί μ’ αυτούς κι εγώ –  οι 24.435.179 θα χάσουν τα λεφτά τους και μόνον ένας θα κερδίσει το Τζάκποτ, δηλαδή τα λεφτά όλων των χαμένων!

 Μερικοί παίχτες του Τζόκερ προσπαθούν να ξεγελάσουν την τύχη χρησιμοποιώντας διάφορα κόλπα. Επιλέγουν, για παράδειγμα, τους αριθμούς που έχουν κληρωθεί τις περισσότερες φορές ή, αντίθετα, εκείνους που έχουν πολύ καιρό να εμφανιστούν. Πιστεύουν δηλαδή ότι οι αριθμοί που δεν έχουν βγει συχνά στο παρελθόν, ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βγουν τώρα.

Όλες αυτές οι τακτικές είναι ανώφελες, γιατί δυστυχώς η τύχη πάσχει από αμνησία. Ακόμα κι αν πάει πολύς καιρός που έχει να φανεί, για παράδειγμα, ο αριθμός 23, στην επόμενη κλήρωση έχει ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες με όλους τους υπόλοιπους 65 αριθμούς, δηλαδή μία στις 65.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να κερδίσεις την τύχη.

Το λέει και η παλιά σοφή παροιμία: “Ο παίζων χάνει, και ο πίνων μεθά”.

 

Θα μου πεις, εσύ γιατί παίζεις, έστω και μισό ευρώ, αφού δεν πιστεύεις ότι θα κερδίσεις;

Η απάντηση είναι, Για να μπορώ να ελπίζω και να ονειρεύομαι. Ο πιο εύκολος και φτηνός τρόπος, δε στοιχίζει ούτε έναν καφέ.

Η ελπίδα, λένε, πεθαίνει τελευταία. Ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί να σπάσει καμιά φορά ο διάολος το ποδάρι του…

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button