ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Πόσο αλήθεια ειναι τα περί εγκατάστασης προσφύγων στη Λημνο

Επειδή κατά καιρούς,  και τελευταία,   κυκλοφορούν  διάφορες πληροφορίες για δημιουργία Κέντρων Υποδοχής Προσφύγων  και στη Λήμνο  και μάλιστα η τελευταία  άφιξη της Λήμνο του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη συνδέθηκε από κάποιους με την προσπάθεια εξεύρεσης  χώρων εγκατάστασης, όλη αυτή η κατά καιρούς φημολογία είναι  χωρίς βάση.

Το πιο κάτω δημοσίευμα της απο το FLASH.GR δείχνει τις προθέσεις της Κυβέρνησης, έστω και στα χαρτιά,   που δεν περιλαμβάνει φυσικά  τη Λήμνο.

FLASH.GR :

Προσφυγικό Ελλάδα: Οι περιοχές όπου θα γίνουν επιτάξεις είναι οι Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως και Λέρος.

Προσφυγικό Ελλάδα:  Η κυβέρνηση προχωρά σήμερα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητων ακινήτων και εκτάσεων για τη διαχείριση της κρίσης» όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Η επίταξη θα πραγματοποιηθεί για κτίρια στα νησιά του Βορείου Αιγαίου προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα φιλοξενίας και να εγκατασταθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αυτά. Η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη κινείται στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του προσφυγικού καθώς οι υπάρχουσες δομές φιλοξενίας έχουν πλέον γεμίσει.

Οι περιοχές όπου θα γίνουν επιτάξεις είναι οι Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κω και Λέρος. Αναλυτικά οι τοποθεσίες:

 • Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
 • Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
 • Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
 • Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
 • Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Όπως τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς αλλά και το αίτημα του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για κήρυξη των νησιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Πώς θα λειτουργούν τα κλειστά κέντρα

Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι στις δομές αυτές θα διαμένουν:

 • πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου,
 • δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και,
 • τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής.

Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι «κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη».

 

Η ανακοίνωση

«Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα», τονίζεται σε ανακοίνωση υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για αποφάσεις της Κυβέρνησης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

«Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

 • Φύλαξη των συνόρων μας.
 • Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
 • Αυξημένες επιστροφές.
 • Κλειστές δομές.

Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Αναλαμβάνουμε, ταυτόχρονα, στοχευμένες δράσεις για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά σήμερα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.

Ακολουθεί, επίσης σήμερα, Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:

 1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
 2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
 3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:

 1. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
 2. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

 

Ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων. Στις δομές αυτές, θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη».

 

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button