Περιοδικό

Πού θα φτάσει το ψωμί;

Πού θα φτάσει το ψωμί;

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Συναγερμός επικρατεί στην αγορά για τις τιμές των σιτηρών που έχουν σπάσει το φράγμα των 400 ευρώ ανά τόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών στη χώρα μας. Το ράλι των ανατιμήσεων στα σιτηρά θα επηρεάσει και την τιμή του ψωμιού το επόμενο διάστημα, με το καρβέλι να ξεπερνά ακόμα και το 1 ευρώ. Προς το παρόν μία φρατζόλα κοστίζει 0,80 λεπτά του ευρώ με μία ανατίμησή της να θεωρείται σχεδόν σίγουρη.

 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Μιχάλης Μούσιος τονίζει,

«Ο οικονομικός πόλεμος για τον τομέα της αρτοποιίας ξεκίνησε από το καλοκαίρι, Το απόθεμα των κυλινδρόμυλων σε μαλακό σιτάρι επαρκεί μόνο για τις επόμενες 45 ημέρες.
Από το καλοκαίρι έως και τον Ιανουάριο τριπλασιάστηκε η τιμή της ενέργειας και του φυσικού αερίου, ενώ υπήρξε και μία αύξηση στα σκληρά άλευρα, σχεδόν στο 90% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Ταυτόχρονα, τα υπόλοιπα είδη είδαν μία ανατίμηση στο 40%, δηλαδή στα βούτυρα, λάδια, και υλικά συσκευασίας».

Δεν έχουμε σταματήσει να βλέπουμε αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα της παραγωγής, κάθε μέρα και μία διαφορετική τιμή».

Σχετικά με τα αποθέματα σιτηρών και στο ενδεχόμενο να παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά εξαιτίας της ρωσικής εισβολής ο κ. Μούσιος λέει,

«Μετά τον πόλεμο έχει παρατηρηθεί μία πολύ μεγάλη αύξηση στα μαλακά σιτηρά, καθώς η Ελλάδα εισάγει κυρίως από την Ουκρανία. Ο τόνος πριν από 13 ημέρες ήταν στα 247 ευρώ και σήμερα υπολογίζεται πάνω από 400 ευρώ, μιλάμε για διπλασιασμό της τιμής.
Οι κυλινδρόμυλοι έχουν αυτή τη στιγμή απόθεμα για 40 με 45 ημέρες, ωστόσο τα συμβόλαια για τα μαλακά σιτηρά είναι στον αέρα, καθώς συνεχώς καταγράφονται ανατιμήσεις».

Θα αυξηθεί η τιμή της φρατζόλας;
«Τον Σεπτέμβριο οι αρτοποιοί απορρόφησαν τις ανατιμήσεις και μόνο ένα 10% μετακύλησε στον καταναλωτή. Από τις καινούριες παρτίδες που αναμένονται αυτές τις ημέρες, ο κάθε παραγωγός θα κρίνει και θα πράξει αναλόγως ως προς τις τιμές.
Την ίδια εικόνα για τις ανατιμήσεις στο ψωμί έχουν και οι ιδιοκτήτες μεγάλων φούρνων στο κέντρο της Αθήνας. Το θέμα είναι να ανοίξουν οι εισαγωγές, γιατί αν οι καταστηματάρχες δεν έχουν κάνει τα κουμάντα τους από αλεύρι και σιτάρι, οπότε θα υπάρξει σίγουρα πρόβλημα».

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button