Περιοδικό

Που θα φτάσουν λάδι και φέτα – Η ακρίβεια χτυπάει «τα ιερά και τα όσια» του ελληνικού τραπεζιού

Που θα φτάσουν λάδι και φέτα – Η ακρίβεια χτυπάει «τα ιερά και τα όσια» του ελληνικού τραπεζιού

Επιμέλεια Θ. Δημητριάδη

Οι τιμές σε φέτα και ελαιόλαδο καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις, με τους καταναλωτές να αναζητούν φθηνότερες επιλογές.

Η τιμή της φέτας

Με την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος να έχει μειωθεί σημαντικά, η αγορά αναζητά λύσεις προκειμένου οι τιμές να κρατηθούν χαμηλά. Κι αυτό γιατί αν οι τιμές ξεφύγουν, υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε την τελική τιμή της φέτας ακόμα και πάνω από 20 ευρώ το κιλό. Όπως σημειώνουν οι παραγωγοί, στα τέλη Νοεμβρίου αναμένται να φανούν οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας, καθώς τότε ξεκινάει η φετινή γαλακτοκομική σεζόν.

«Η γαλακτοκομική σεζόν αρχίζει ουσιαστικά στα τέλη Νοεμβρίου οπότε δεν γνωρίζουμε το ποσοστό της μείωσης στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμα τον ακριβή αριθμό των ζώων που χάθηκαν από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία» σημειώνουν παραγωγοί της περιοχής.

Πού πήγε το λάδι;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του αιγοπρόβειου γάλακτος θα κυμανθεί στο -30%, με την τιμή να καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο.

Κάτι τέτοιο, αναμένεται να οδηγήσει τη φέτα –που αυτή τη στιγμή πωλείται άνω των 15 ευρώ το κιλό- στα 18-19 ή ακόμα και 20 ευρώ το κιλό.

Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί τονίζουν ότι για να συνεχίσει η φέτα να είναι ένα τυρί «λαϊκής κατανάλωσης», τότε η τιμή δεν θα πρέπει να αυξηθεί, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε delicatessen έδεσμα και να φύγει από τις επιλογές των καταναλωτών.

Οι παραγωγοί φοβούνται ότι η τιμή της φέτας θα ξεπεράσει τα 20 ευρώ το κιλό.

Τι λένε οι αριθμοί

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργούν περίπου 600 σύγχρονα τυροκομεία, στα οποία εργάζονται περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι, επί το πλείστον για την παραγωγή φέτας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα έσοδα από τις εξαγωγές φέτας υπερβαίνουν ετησίως τα 340 εκατ. ευρώ, κάτι που τη φέρνει στην πρώτη θέση των εξαγωγών ελληνικών τυροκομικών.

Ο φόβος των παραποιήσεων

Την ίδια ώρα, ο φόβος αρκετών παραγωγών είναι ο κίνδυνος παραποίησης της φέτας, με ξένα γάλατα ή πρώτες ύλες κατώτερης ποιότητας.

Όπως σημειώνουν, η λύση αυτή ίσως χρησιμοποιηθεί από κάποιους για να βγάλουν στην αγορά προϊόν με χαμηλότερη τιμή.

Στα ύψη και το ελαιόλαδο

Την ίδια ώρα, λόγω της κλιματικής κρίσης, οι καταναλωτές θα πληρώνουν «χρυσό» και το ελαιόλαδο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η παραγωγή θα μειωθεί από τους 340.000 τόνους στους 150.000- 180.000 τόνους.

Ήδη, οι παραγωγοί πωλούν το χύμα ελαιόλαδο στα 150-170 ευρώ τον τενεκέ από 60-80 ευρώ που ήταν μέχρι πριν από δύο χρόνια, ενώ στη λιανική η τιμή έχει ξεπεράσει τα 10 ευρώ το λίτρο. «Ή που δεν θα έχουμε καθόλου λάδι ή που θα είναι πανάκριβο», θα πει ένας παραγωγός που μέχρι πριν λίγο καιρό διέθετε προς 6 ευρώ το μπουκάλι του ενός λίτρου. Και παραδέχεται ότι φέτος για πρώτη φορά λάδι δεν υπάρχει. «Επειδή δεν έχουν καρπό οι ελιές» σημειώνει. Όμως η τιμή του λαδιού είχε αρχίσει να αυξάνεται ήδη δύο και τρία χρόνια πριν.Οι παραγωγοί στις λαϊκές πωλούσαν προς 6 ευρώ το μπουκάλι του ενάμισι λίτρου, και το πεντόλιτρο δοχείο προς 25 με 26 ευρώ. Ήταν ήδη ακριβό αλλά η δικαιολογία από τους παραγωγούς ήταν πως παίρνει πολλά το ελαιοτριβείο για κάθε κιλό που βγάζει, ενώ επίσης πολύ ήταν και αυτό που προοριζόταν για εξαγωγή. Στα τέλη του Νοεμβρίου η κατάσταση θα έχει ξεκαθαρίσει γιατί ακόμη γίνεται παζάρι με τους εμπόρους.

Επηρεάζεται και η εστίαση

Η κατακόρυφη αύξηση της τιμής στο ελαιόλαδο επηρεάζει άμεσα και την εστίαση, λαμβάνοντας υπ’ όψη την ευρεία χρήση του συγκεκριμένου αγαθού στα φαγητά. Άλλωστε ένα από τα βασικότερα συστατικά στα εστιατόρια, στα σουβλατζίδικα και στα fast food είναι το ελαιόλαδο.Οι επιχειρηματίες της οργανωμένης εστίασης εμφανίζονται προβληματισμένοι καθώς η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζεται αλλά και η τιμή του ελαιολάδου παίρνει συνεχώς την ανιούσα.

(πηγή: Ολύμπιο Βήμα)

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button