Πράσινες ντομάτες τουρσί
Πράσινες ντομάτες τουρσί
Τώρα είναι η εποχή τους, τώρα που τελειώνουν οι όψιμες ντομάτες και απομένουν οι μισοκόκκινες – μισοπράσινες.
Όταν θα έλθει ο χειμώνας, οι φασουλάδες, οι φακές και τα ρεβίθια, τότε ένα σπιτικό τουρσί είναι ό,τι πρέπει. Λάχανο, μελιτζάνα, καρότο, αγγουράκι, αλλά το πιο νόστιμο είναι το τοματάκι.
Υλικά για ένα μεγάλο βάζο 2 κιλών
Πράσινες ντομάτες όσες χωράει το βάζο (περίπου 2 ½ κιλά)
4 κούπες νερό
1 κούπα ξύδι λευκό
4 κουταλιές σούπας χοντρό αλάτι
4-5 σκελίδες σκόρδο (καθαρισμένο)
1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες και τις βάζουμε στο βάζο.
Αν είναι μεγάλες τις κόβουμε στη μέση ή στα τέσσερα ανάλογα. Τις πολύ μικρές ντομάτες τις βάζουμε όπως είναι ολόκληρες.
Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου, 2 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι και την καυτερή πιπεριά κομμένη στη μέση.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει το νερό, το ξύδι και 2
κουταλιές σούπας χοντρό αλάτι.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά και στη συνέχεια
γεμίζουμε το βάζο, αφήνοντας δύο δάχτυλα κενό.
Συμπληρώνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Κλείνουμε ερμητικά καλά το βάζο, το ανακινούμε ελαφρά και
το διατηρούμε σε σκιερό και δροσερό μέρος για 2 με 3
εβδομάδες περίπου, προσέχοντας να το ανακινούμε ανά
διαστήματα.