ΠΡΟΣΟΧΗ ! Για το ανάμα των Τζακιών (από την Πυροσβεστική)

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ της ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΥΡΙΝΑΣ
για την ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ του ΤΖΑΚΙΟΥ
Με αφορμή τη μεγάλη αύξηση στη χρήση τζακιών ως μέσου θέρμανσης, θεωρούμε σκόπιμο να θυμίσουμε σε όλους τους χρήστες την περιοδικά αναγκαία συντήρησή τους.
Τόσο για τα ενεργειακά όσο και για τα παραδοσιακά τζάκια, ο καθαρισμός καμινάδας είναι μία απολύτως απαραίτητη εργασία.
ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΦΩΤΙΑ ΤΑ ΤΖΑΚΙΑ; Κατά την καύση του ξύλου, δημιουργούνται καυσαέρια τα οποία περιέχουν σε μεγάλο βαθμό αιθάλη και άλλα υπολείμματα καυσίμου. Η συνεχής συσσώρευση αιθάλης δημιουργεί εσωτερικά της καπνοδόχου μία επίστρωση, υπό τη μορφή λιπαρής πίσσας, που είναι εξαιρετικά εύφλεκτη. Μία σπίθα είναι αρκετή να πυροδοτήσει φωτιά.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΤΗΣ ΚΑΠΝΟΔΟΧΟΥ;
- με τον ετήσιο καθαρισμό (αν η κατανάλωση ξυλείας δεν υπερβαίνει τον 1 τόνο ανά έτος, η συχνότητα καθαρισμού μπορεί να επεκταθεί στα 2 χρόνια)
- με τη χρήση καυσόξυλων καλής ποιότητας ώστε να καίγονται σωστά χωρίς να δημιουργείται αιθάλη.
- Μη χρησιμοποιείται καύσιμη ύλη που προέρχεται από ξύλα πατωμάτων, νοβοπάν, σανίδες και βαμμένα ξύλα
- με το να αποφεύγουμε τη χρήση του τζακιού μας για ψήσιμο φαγητού
- με το να σβήνουμε το τζάκι εάν πρόκειται να φύγουμε από το σπίτι, έστω και για ‘’λίγο’’.
- μην υπερβαίνετε τα όρια και την αντοχή του τζακιού σας καίγοντάς το συνεχώς πολλές ώρες στο μέγιστό της, προσπαθώντας να θερμάνετε πολύ μεγαλύτερους χώρους απ΄ ότι πραγματικά η εστία μπορεί να θερμάνει
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΛΕΓΕΙ Η ΚΑΠΝΟΔΟΧΟΣ;
- καλέστε ΑΜΕΣΩΣ την Πυροσβεστική εξηγώντας ότι πρόκειται για φωτιά στη καπνοδόχο (εφόσον διαμένετε σε δυσπρόσιτο σημείο, καλό θα ήταν όταν τηλεφωνήσετε, να προτείνετε το ιδανικό δρομολόγιο που κατά τη γνώμη σας μπορούν να ακολουθήσουν τα βαρέα Πυροσβεστικά οχήματα ώστε να προσεγγίσουν ταχύτερα το σπίτι σας, υπολογίζοντας τις ιδιομορφίες της γειτονιάς σας πχ στενοί δρόμοι, παρκαρισμένα αυτοκίνητα, πλησιέστερος κεντρικός δρόμος κλπ)
- περιμένοντας την άφιξη των Πυροσβεστών μπορείτε :
εφόσον διαθέτετε μεταλλικό φτυάρι και κουβά, να απομακρύνετε προσεκτικά από την εστία τα αναμμένα κούτσουρα και να τα αποθέσετε τα σε ασφαλές σημείο σε εξωτερικό χώρο και στη συνέχεια να κλείσετε τα ανοίγματα του τζακιού σας (αεραγωγούς, κλαπέτο – ντάμπερ) για να εμποδιστεί η ροή αέρα προς τη καπνοδόχο κι έτσι να περιοριστεί η καύση
ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΧΤΗΣ !! Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση σε περιστατικά φωτιάς σε κάδους απορριμμάτων του Δήμου, γεγονός που συχνά αποδίδεται στην απόρριψη ζεστής στάχτης. Ο μεγάλος κίνδυνος από μια τέτοια φωτιά είναι να μεταδοθεί σε παρακείμενα σταθμευμένα αυτοκίνητα και οικίες. Ο σωστός τρόπος απόρριψης: βγάζουμε τη στάχτη με μεταλλικό φαράσι και μεταλλικό κουβά. Δεν τη πετάμε αμέσως. Αφήνουμε το κουβά (σκεπασμένο) σε εξωτερικό χώρο ώστε να κρυώσει εντελώς και απορρίπτουμε στους κάδους την επόμενη μέρα.