Προσοχή στο ψήσιμο στα κάρβουνα

Προσοχή στο ψήσιμο στα κάρβουνα
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Το ψήσιμο τροφίμων με κάρβουνα ή άλλες πηγές θερμότητας, όπως φούρνοι και γκριλ, μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή καρκινογόνων ουσιών, όπως τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs) και τις αλδεΰδες.
Αυτές οι ουσίες δημιουργούνται όταν τα λίπη των τροφίμων έρχονται σε επαφή με τη θερμότητα και αντιδρούν με τις φλόγες ή τις θερμαντικές επιφάνειες. Η έκθεση σε αυτές τις καρκινογόνες ουσίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ωστόσο, η έκθεση σε αυτές τις ουσίες εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η διάρκεια του ψησίματος, η θερμοκρασία, η απόσταση από την πηγή θερμότητας και η ποιότητα των λιπών που χρησιμοποιούνται.
Για να μειώσετε τον κίνδυνο εκθέσεως σε καρκινογόνες ουσίες, μπορείτε να λάβετε τα εξής μέτρα:
– Χρησιμοποιείστε λιπαρά και λαδερά τρόφιμα λιγότερο συχνά
– Μαγειρεύετε σε χαμηλότερη θερμοκρασία
– Μειώστε το χρόνο ψησίματος
– Αποφύγετε την επαφή του φαγητού με τις φλόγες και τον καπνό
– Καθαρίζετε τα όργανα μαγειρέματος και τις σχάρες πριν τα χρησιμοποιήσετε.
Επιπλέον, η χρήση ηλεκτρικών γκριλ ή φούρνων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκθέσεως σε καρκινογόνες ουσίες, καθώς εξουδετερώνεται το ρίσκο της επαφής των τροφίμων με τις φλόγες και το καπνό. Επιπλέον, η καλή διατροφή και η άσκηση είναι σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη του καρκίνου και την υποστήριξη της υγείας του οργανισμού μας.