Περιοδικό

Απόπειρα μετανάστευσης. Μετά 10 μήνες επιστροφή στη Λημνο

Γράφει η Καιτη Σαπέρα

Αν και κατά τον επίσημο ορισμό της μετανάστευσης,” μετανάστης θεωρείται αυτός που μένει εκτός πατρίδος πάνω από ένα έτος”, εμάς η μετανάστευσή μας διάρκεσε μόνο δέκα μήνες, γιατί πίεζε η έναρξη της σχολικής χρονιάς καί έπρεπε μέσα του Σεπτέμβρη να βρισκόμαστε στα σχολεία μας στη ΛΗΜΝΟ , η απόφαση της επιστροφής είχε παρθεί.

Γιατί έκανα αυτή την εισαγωγή; Γιατί είδα τα παιδιά του χορευτικού τμήματος που έκλεισε την εκδήλωση της ΟΛΣΥ στον Πειραιά για τη μετανάστευση, με τις παραδοσιακές φορεσιές και θυμήθηκα.
Οταν επιστρέφαμε από την Αμερική στην Ελλάδα με το υπερωκεάνιο “Φρειδερικη”, στην τραπεζαρία υπήρχε σε κάθε τραπέζι το μενού της ημέρας και το πρώτο φύλλο του μενού είχε εικόνα πολύχρομη κάποιο άτομο γυναίκα ή άνδρα με παραδοσιακή φορεσιά κάποιας ελληνικής περιοχής (το συναίσθημα στόχευαν). Εγώ, ως πάντα ανήσυχο παιδί, έπερνα κάθε μέρα το φυλλάδιο αυτό και τα μάζεψα δεκαπέντε φυλλάδια θυμάμαι. Οταν ήρθαμε στη Λήμνο τα έδειξα στη δασκάλα μου και τα κράτησε. Που θα εύρισκε εκείνη  την εποχή (1958) όλη αυτή την ποικιλία των φορεσιών.
Λόξα μεγάλη για τη μετανάστευση μέχρι που στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο που φοίτησα μετά τη συνταξιοδότησή μου, πήρα θεματική ενότητα επιλογής τη “Διασπορά”.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button