Απόψεις

Προτάσεις για τη ΜΥΡΙΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Μύρινα 30-1-2020

                                                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Κατά την διάρκεια  της συνεδρίασης του συμβουλίου της κοινότητας Μύρινας που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2020, η κοινοτική μας παράταξη κατέθεσε επιστολή προτάσεων που αφορούν στη λειτουργία του συμβουλίου μας ,καθώς και σε  σοβαρά και επείγοντα ζητήματα της πόλης μας. Προς ενημέρωση των συμπολιτών μας δημοσιοποιούμε το περιεχόμενο της:

 

ΘΕΜΑ: Προτάσεις της κοινοτικής παράταξης «ΓΙΑ ΤΗ ΜΥΡΙΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» προς το     κοινοτικό συμβούλιο Μύρινας.

 ΣΧΕΤ: Ν.3852/2010 & 4555/2018

 

Κα Πρόεδρε

  Μετά την παρέλευση πέντε μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου συμβουλίου της Κοινότητας Μύρινας και κρίνοντας ότι το διάστημα ενημέρωσης και προσαρμογής στα δεδομένα του νέου νομικού πλαισίου λειτουργίας των κοινοτήτων είναι ικανό για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με τη λειτουργία και τη δράση του συμβουλίου μας , με γνώμονα πάντα το καλό της πόλης μας προτείνουμε τα παρακάτω προς συζήτηση, προβληματισμό και λήψη αποφάσεων:

-Διεκδίκηση για την ανάθεση αρμοδιοτήτων στο συμβούλιο της Κοινότητας έτσι ώστε να αποκτήσει ουσιαστικό και όχι εισηγητικό-διακοσμητικό ρόλο.

-Καταβολή της εκ του νόμου προβλεπόμενης πάγιας προκαταβολής στο αμέσως προσεχές διάστημα.

-Κατάρτιση προγράμματος δράσεων της κοινότητας για το προσεχές και το μέχρι εξαντλήσεως της τετραετίας διάστημα. Αποσαφήνιση του ρόλου και των δυνατοτήτων του συμβουλίου μας.

-Ανάθεση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στα μέλη του συμβουλίου της κοινότητας, ώστε να αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο που δε θα περιορίζεται μόνο στην παρουσία τους στις συνεδριάσεις.

-Συμμετοχή εκπροσώπων του συμβουλίου μας στα όργανα διοίκησης κληροδοτημάτων της πόλης μας (άρθρο 83 Ν.3852/10 και άρθρο 84 του Ν.4555/2018).

-Συνέλευση κατοίκων κοινότητας. Προτείνουμε την υλοποίηση της εντός του επόμενου μήνα.

   Πέρα από τα παραπάνω που αφορούν στο νομικό πλαίσιο της λειτουργίας του συμβουλίου , προτείνουμε προς συζήτηση τα παρακάτω θέματα τα οποία αφορούν άμεσα στην πόλη μας και τα οποία κρίνουμε ότι  έχουν επείγοντα χαρακτήρα:

-Νοσοκομείο Λήμνου. Προτείνουμε την ενημέρωση του συμβουλίου μας από τα αρμόδια όργανα και έκδοση ανάλογου ψηφίσματος.

-Γυμνάσιο Μύρινας. Έπειτα από τη διαπίστωση ότι παρά την παρέλευση εξαετίας από την παύση λειτουργίας του ιστορικού κτιρίου του Γυμνασίου της πόλης μας και επειδή μέχρι τώρα δεν έχει διαφανεί σαφής ορίζοντας για την επανέναρξη της λειτουργίας του, προτείνουμε την άμεση υποβολή γραπτού ερωτήματος προς τον  Δήμαρχο Λήμνου, προκειμένου να μας μεταφέρει τις εκτιμήσεις του για τον χρόνο της οριστικής αποκατάστασης-επαναλειτουργίας του κτιρίου.

-Ρωμαίικος Γιαλός. Ανάλογο γραπτό ερώτημα προς τον κο Δήμαρχο προκειμένου  να μας ενημερώσει για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στην εν λόγω περιοχή καθώς και τις εκτιμήσεις του  για την οριστική επίλυση του προβλήματος .

-Ξενοδοχείο «ΚΑΣΤΡΟ» και «ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΕΙΟ». Παρατηρώντας την ανηλεή  και συνεχή φθορά που προκαλεί ο χρόνος στα προαναφερόμενα κτίρια και αφουγκραζόμενοι την αγωνία και την απορία όχι μόνο των συμπολιτών μας ,αλλά και των επισκεπτών του νησιού μας, ζητάμε την ενημέρωση μας από τα αρμόδια όργανα για την πορεία αξιοποίησης των παραπάνω κτιρίων-κοσμημάτων προς όφελος του λαού της πόλης μας. Επισημαίνουμε ότι με το πέρασμα του χρόνου πιθανώς να προκύψουν οξύτατα και αυτονόητα προβλήματα ασφάλειας.

-Αρχοντικό «ΣΑΧΤΟΥΡΗ». Υποβολή προς τα αρμόδια όργανα ερωτήματος σχετικά με τη χρήση-αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων του κτιρίου.

-Καφενείο «ΚΡΥΣΤΑΛΛΟ». Υποβολή προς τα αρμόδια όργανα ερωτήματος σχετικά με το καθεστώς και την τυχόν αξιοποίηση του.

-Σχολικές εγκαταστάσεις. Υποβολή ερωτήματος προς τα αρμόδια όργανα προκειμένου να μας ενημερώσουν για την επάρκεια-ασφάλεια όλων των σχολικών υποδομών της πόλης μας.

-Δημοτικά κτίρια. Κτίρια που αποτελούν ιδιοκτησία του Δήμου μας στα όρια της πόλης μας. Ζητάμε ενημέρωση για τον αριθμό, τη θέση ,την κατάσταση καθώς και το πρόγραμμα αξιοποίησης των κενών κτιρίων.

-Κυκλοφοριακό. Όπως είναι γνωστό η πόλη μας ασφυκτιά ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες λόγω της έλλειψης χώρων στάθμευσης και πιθανώς λόγω  της κακής κυκλοφοριακής ρύθμισης των οδών. Προτείνουμε την υποβολή ερωτήματος προς τα αρμόδια όργανα προκειμένου να ενημερωθεί το συμβούλιο μας για  τις προβλέψεις και την τύχη των συγκοινωνιακών μελετών που αφορούν στη Μύρινα.

-Σχέδιο πόλης Μύρινας. Ενημέρωση από τα αρμόδια όργανα σχετικά με την επέκταση του.

-Αναλογικότητα πόρων. Ερώτημα προς τα αρμόδια όργανα για την ενημέρωση μας σχετικά με το ποσό που αναλογεί στην Κοινότητα μας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους καθώς και για τα έργα που πρότεινε το συμβούλιο μας και συμπεριέλαβε (;) ο Δήμος στο Τεχνικό του πρόγραμμα.

-Καθημερινότητα των πολιτών. Πέρα από τα παραπάνω προτείνουμε στο συμβούλιο μας να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα διαπιστώσουμε τις καθημερινές ανάγκες στην κάθε γειτονιά της πόλης μας και πόσο μάλλον σε εργατικές γειτονιές όπως η περιοχή των Εργατικών κατοικιών,  θα καταγράψουμε  και θα προωθήσουμε προς επίλυση τα προβλήματα τους (παιδικές χαρές, οδικό δίκτυο, λακκούβες, ανεπαρκής φωτισμός, καθαριότητα κ.λ.π.)

  Κλείνοντας και γνωρίζοντας ότι οι κοινότητες αποτελούν τον «τελευταίο τροχό της αμάξης» στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης μιας και τα νήματα κινούνται από την κεντρική διοίκηση του κράτους, αλλά ιδιαίτερα τοπικά από τους δημάρχους, προτείνουμε να ζητηθεί εγγράφως από το Δήμαρχο Λήμνου να μας  γνωστοποιήσει το όραμα του για την πόλη μας μέσα στην τρέχουσα δημοτική περίοδο καθώς και τους τρόπους (χρηματοδοτικά εργαλεία) υλοποίησης του. 

                                                                                                        Με εκτίμηση

                                                                                   Οι σύμβουλοι Κοινότητας Μύρινας

                                                                                                   Πέτρος Παπούλκας

                                                                                   Αδαμαντία Γαροφαλλίδου-Παπούλκα

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button