Απόψεις

Ψάχνοντας  για  … γιορτές !

Ψάχνοντας  για  … γιορτές !

Οι τελευταίοι κουραμπιέδες φαγώθηκαν,   έμεινε  μόνο ζάχαρη στις πιατέλες και στα τάπερ, τα φοινίκια είχαν ήδη καταναλωθεί,  εδέσματα Χριστουγεννιάτικα με μπόλικο γουρούνι το   γνωστό μας «γουρτζέλ»  μαγειρεύτηκαν  – να μην ξεχνάμε και τα  Λημνιά μας έθιμα – οι ζυγαριές αναστέναξαν, οι εορταστικές μέρες τέλεψαν και βρεθήκαμε αμήχανοι την περασμένη Δευτέρα  μπροστά σε μια εβδομάδα  άγονη από  εορταστικές μέρες,  σε μια εβδομάδα αναθεώρησης, εκκαθάρισης,  ενδοσκόπησης  και  ξεστολισμού !  Πάντα ο  εορταστικός στολισμός έχει μια άλλη χάρη,  μια κάποια μαγεία δεμένη με παλιές μνήμες,  άλλη αίγλη ενθουσιασμού και προσμονής !  Ο ξεστολισμός αντίθετα  σέρνει μαζί του  μια μελαγχολία,  σκέψεις για τις  γιορτές  που πέρασαν, ενδεχομένως για όλες τις προσδοκίες που  δεν ευοδώθηκαν,  σπάνια  βέβαια  εκπληρώνονται όλες οι προσδοκίες  των γιορτών, γενικά  όλες οι προσδοκίες μέχρι που να αποφασίσουμε να χαμηλώσουμε τον …. πήχη !   Σκέτη θλίψη  αυτές τις μέρες τα έλατα που στέκονται μπροστά σε κάδους σκουπιδιών,  χρυσόσκονη που  έμεινε  πάνω στα πατώματα και χρειάζεται και ένα καλό σκούπισμα, κουτιά  γεμάτα στολίδια που πρέπει να πάρουν τη θέση τους σε αποθήκες και  πατάρια, γιρλάντες που κάπου ξέμειναν !

Αλλά εμείς οι άνθρωποι  έχουμε το χάρισμα της προσαρμογής !  Αφήνοντας την αμηχανία στην άκρη, την μελαγχολία των γιορτών που τέλειωσαν, παρατάμε τα μαζέματα στη μέση και αρπάζουμε το καινούργιο ημερολόγιο του 2023  αρχίζοντας να φυλλομετρούμε και να ψάχνουμε  για άλλες γιορτές !!!

Αλλά το πιο ωραίο μου το είπε κάποια στιγμή ο Ηλίας ο Κότσαλης : Μην λυπάσαι, στην Ελλάδα οι γιορτές δεν τελειώνουν ….ποτέ ! Μάλλον έχει δίκιο γιατί μπροστά μας  είναι  οι απόκριες  και ακολουθεί πολύ ανοιξιάτικο το Πάσχα!

Σίγουρα οι γιορτές εδώ δεν τελειώνουν ποτέ και πολλοί από εμάς βρίσκουν απίθανους τρόπους να γιορτάσουν . Ακόμα και η κηδεία του έκπτωτου τέως βασιλιά εξελίχθηκε για κάποιους σε γιορτή αφού έσπασε την μονοτονία των «μεθεορτίων»  και ένα  πλήθος  βασιλοφρόνων ή  μάλλον περιέργων μαζεύτηκε έξω από την Μητρόπολη  να παρακολουθήσει τα δρώμενα, που προφανώς εύρισκε ενδιαφέροντα !  Σχολιάσθηκε πολύ το θέμα σε όλα τα δελτία ειδήσεων, σε όλα τα κανάλια,  ώστε θέλαμε δεν θέλαμε βλέπαμε  εν πολλοίς άγνωστα πρόσωπα,  που εμένα τουλάχιστον δεν μου έλεγαν τίποτε,  και δεν θα σχολιάσω το θέμα ούτε καν την βλακεία η οποία το περιέβαλε ! Άλλωστε  σχολιάσθηκε και πολύ και διαφοροτρόπως !

 

Προς τα πού θα στραφεί ο κόσμος την καινούργια χρονιά; Στον φόβο και το σκοτάδι ή στην αγάπη και την ελπίδα; Τι πρέπει να κάνουμε, και πώς πρέπει να εξελιχθεί ο καθένας μας, για να ανταποκριθούμε στην εποχή μας ?  Έχουμε τέτοιες δυνατότητες, ίσως και να έχουμε κάποιες δυνατότητες να επηρεάσουμε τον μικρόκοσμό μας και να επηρεασθούμε απ’ αυτόν !

Εύχομαι καλοτάξιδος να είναι ο χρόνος, με εκπληκτικές   επιτυχίες σε δύσκολους τομείς, να εξαλειφθούν ασθένειες που μας φρικάρουν, να μπορούμε να χαιρόμαστε πιο απροβλημάτιστα τις μέρες.

Πολλές φορές αναζητώ πράγματα και ιστορίες στην συλλογική μνήμη,  τις ευχές με τις οποίες  συνοδεύαμε πάντα τον καινούργιο χρόνο,  αν ήταν ο χρόνος χαρούμενος και εποικοδομητικός.  Άλλωστε η μνήμη, σύμφωνα με τον Πλάτωνα, είναι η διάθεση της ψυχής που διαφυλάσσει την ενυπάρχουσα σ’ αυτήν αλήθεια. Η μνήμη είναι το κυριότερο  ανθρώπινο εργαλείο της νοητικής μας ανάπτυξης !

Αναρωτιέμαι πως βλέπαμε τότε τον χρόνο  τότε που βιαζόμασταν να μεγαλώσουμε τότε που είχαμε μπροστά μας …. Την αιωνιότητα ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε !  Και η  …. συλλογική μνήμη δεν απαντά στα τόσα μου ερωτήματα για τους τόσους χρόνους που πέρασαν ! μόνο μέσα από παλιές φωτογραφίες ψαρεύω κάποιες χαρούμενες στιγμές!

Επειδή δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει ο χρόνος, δεν πιστεύω στις μαγείες και τις αστρολογίες και σε κάποιους ….  αυτοχρισμένους προφήτες,  εύχομαι τουλάχιστον να είναι γεμάτος όμορφες και χαρούμενες  ώρες !

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button