Απόψεις

Ραπτομηχανή ΟΛΓΑ !

Στη σημερινή,  14/11, εκπομπή του ΛΗΜΝΟΣ ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ, 2ος Καφές, ο  Παρουσιαστής Κώστας Σκούρας  αναφέρθηκε, επετειακά, στο Βασιλιά Γεώργιο και κύριος στη Γυναίκα του Βασίλισσα Όλγα.

Με  αφορμή αυτή την αναφορά η Καίτη Σαπέρα Βρούντζου μας έστειλε το  παρακάτω σχετικό θέμα :  

” Ακουγα από τη φίλη μου που έλεγε  “έχω τη ραπτομηχανή ΟΛΓΑ της γιαγιάς μου”  και πράγματι ήταν μια ραπτομηχανή χειροκίνητη όλο σίδερο ή μαντέμι δεν ξέρω.

Νόμιζα οτι το ΟΛΓΑ ήταν κάποια οικογενειακή τους ονομασία και έτσι αποκαλούσαν ως  οικογενειακό κειμήλιο τη  ραπτομηχανή. Δεν ρώτησα ποτέ παραπάνω ερμηνείες.

Οταν βρισκόμουν στην Αθήνα με το σύζυγό μου, μου άρεσε να κυκλοφορώ στην “παλιά την αγορά” με τους  ξεχασμένους τεχνίτες που φτιάχνουν ή επισκευάζουν αντικείμενα ξεχασμένα στον βιομηχανικό πολιτισμό μας.

Σε μιά από αυτές τις βόλτες μας μπήκα σε ένα εργαστήριο που είχε στα ράφια του παλιές ραπτομηχανές και τις περιεργαζόμουν με την ανοχή του καταστηματάρχη.

Μου λέει λοιπόν ο επισκευαστής ραπτομηχανών καταστηματάρχης “επισκευάζω και ΟΛΓΕΣ” τότε μου ήλθε στο νού η ραπτομηχανή ΟΛΓΑ της φίλης μου και τον ρωτώ όταν λέτε ραπτομηχανή ΟΛΓΑ τι εννοείτε; Μου έδειξε την ραπτομηχανή που είχε στο ράφι του και μου είπε αυτή είναι η ονομαζόμενη ΟΛΓΑ ραπτομηχανή.

Ηταν ακριβώς ίδια με τη ραπτομηχανή της γιαγιάς της φίλης μου και συνεχίζοντας μου εξήγησε οτι αυτές τις ραπτομηχανές τις παρήγγειλε η τότε Βασίλισσα της Ελλάδας Ολγα να γίνουν εισαγωγή ή κατασκευή στην Ελλάδα για να εξοικειωθούν οι ελληνίδες με το ράψιμο και ο κόσμος τις έμαθε ως ραπτομηχανές ΟΛΓΑ”.

Καίτη Σαπέρα Βρούντζου

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button