Λήμνος

S.O.S Φορεων για το Νοσοκομειο Λημνου

S.O.S  Φορεων για το Νοσοκομειο Λημνου

Για άλλη μια φορά το Νοσοκομείο μας  βρίσκεται χωρίς την κρίσιμη ειδικότητα του ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΥ…        

Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο,  αντίθετα είναι πολύ παλιό… Ομως να που τώρα εμφανίστηκε ξανά και τροφοδότησε ένα κύμα διαμαρτυριών,   σε επίπεδο  Κομματικών και Συλλογικών θεσμικών αντιδράσεων.  

Θεωρούμε ότι πριν την κρίση, όπως και τώρα μετά τα μνημόνια το Πρόβλημα προκαλεί…  και κάθε καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη, η οποία  μπορεί να εξελίχθη σε “εγκληματική”

Οι παρακάτω φορείς,  που διαμαρτύρονται σχεδόν με τις ίδιες απόψεις, ας οργανώσουν  τον αγώνα τους και αλλιώς, πέραν από τα “ραβασάκια”.  

ΤΑ Δ.Τ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΛΑΒΑΜΕ .  Η.Κ.

 

 ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ                                                ΜΥΡΙΝΑ , 12-10-2018

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΗΜΝΟΥ                                                      ΠΡΟΣ: Μ.Μ.Ε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

“ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟ»

             Με απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Υγείας και της ΔΥΠΕ το Νοσοκομείου μας, για ακόμα μία φορά, στερείται τις υπηρεσίες ιατρού αναισθησιολόγου, όπως άλλωστε έχει συμβεί πολλές φορές μέχρι τώρα στο πρόσφατο παρελθόν.

Για ακόμη μια φορά τίθεται σε κίνδυνο η αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και η αναβολή τακτικών εξετάσεων και χειρουργείων, χωρίς κανείς να συναισθάνεται τη ανάγκη ή τη φιλοτιμία να προβεί σε ενημέρωση του Λημνιακού λαού και χωρίς να γνωρίζουμε πότε επιτέλους τα «μεγάλα λόγια» θα γίνουν πράξεις, με την κάλυψη   των κενών θέσεων ιατρικών ειδικότητων και όχι με προχειρότητες μετακινήσεων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, προκαλώντας εντέλει αναστάτωση στις Δομές Υγείας των ακριτικών νησιών ή περιμένοντας την εξυπηρέτηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις  και τους ιδιώτες γιατρούς.

Απαιτούμε από τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να μην εμπαίζει πλέον τους κατοίκους της Λήμνου.

Απαιτούμε αλλά και καθιστούμε υπεύθυνο κάθε έναν που έχει αρμοδιότητα στον τομέα παροχής δημόσιων υπηρεσιών υγείας , να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να είναι καλυμμένος ο τοπικός πληθυσμός τόσο σε έκτακτες περιπτώσεις όσο και σε παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας .

Καταγγέλουμε στους συμπολίτες μας τη συνεχιζόμενη και πολλαπλή υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα στη Λήμνο, με τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό αλλά και την ανικανότητα της κυβέρνησης να εξασφαλίσει έστω και τα ουσιώδη και σύμφωνα με όσα η ίδια διαφημίζει για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

 Ούτε ένας οικογενειακός γιατρός στη Λήμνο !!! Ούτε καμία από τις περίφημες και περιλάλητες ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ (Τ.Ο.Μ.Υ ) !!!

Η ΤΑΧΥΤΑΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΜΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΟΡΓΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΑ !!!

 

                                                                 ΓΙΑ ΤΗ Σ.Ε ΤΟΥ  ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

                                                                                      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                                ΚΟΥΜΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

                

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ ΛΗΜΝΟΥ   

Μύρινα  13 Οκτωβρίου 2018

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΛΗΜΝΟΥ

        ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Δελτίο Τύπου

           ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΗΜΝΟΥ.

     Ιδιαίτερο σοβαρή και ταυτόχρονα επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων της Λήμνου και του Αγ. Ευστρατίου διαμορφώνεται η κατάσταση στο νοσοκομείο με την απουσία Αναισθησιολόγου.

      Παρά το γεγονός ότι έως τον Μάϊο 2018 υπηρετούσαν δύο μόνιμοι αναισθησιολόγοι (και οι δύο είχαν προσληφθεί μετά από προκήρυξη του 2016) σήμερα δεν υπηρετεί, για διαφορετικούς λόγους, κανένας από τους δύο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια κρίσιμη κατάσταση και ταυτόχρονα, μια κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Η λύση του προβλήματος δεν μπορεί να είναι άλλη από την άμεση προκήρυξη από το Υπουργείο δύο θέσεων μονίμων αναισθησιολόγων και η συνεχής, συστηματική και χωρίς κενά κάλυψη των θέσεων με επικουρικούς ή με μετακινήσεις ιατρών από άλλα νοσοκομεία μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας των κρίσεων και της πρόσληψης των γιατρών στο νοσοκομείο.

     Είναι πράγματι τραγικό όταν υπάρχει μια συνεχής και ορατή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το νοσοκομείο μας, να δημιουργούνται από καθυστερήσεις τέτοια σοβαρά προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες και δημιουργούν τοπικά ένα ευρύτερο αίσθημα ανασφάλειας.  

     Τρία ερωτήματα που αφορούν τα κροκοδείλια δάκρυα του (άφωνου κατά την περίοδο 2010 -2014) ΚΙΝ.ΑΛ/ΠΑΣΟΚ, όπως αυτά έτρεξαν χωρίς αιδώ στην ανακοίνωση τους της 12.10.18:

1.       Τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας και του νοσοκομείου μας δημιουργήθηκαν ξαφνικά από το 2014 και μετά ή επί δικών τους (συγ-)κυβερνήσεων;

2.        Καταργήθηκαν ή όχι  το 2012 επί  υπουργίας Λοβέρδου τα οικονομικά κίνητρα, με αποτέλεσμα να μην αποτελούν οι άγονες περιοχές «ελκυστικό» τόπο επαγγελματικής απασχόλησης για τους γιατρούς; 

3.       Κλαδεύτηκαν ή όχι από το 2012 και μετά, με αποτέλεσμα τις σημερινές ελλείψεις, οι οργανικές θέσεις των Χειρουργών από 4 σε 2, των Αναισθησιολόγων από 3 σε 2, των Παθολόγων από 3 σε 2 με αποφάσεις των τότε Διοικήσεων του νοσοκομείου, που αποτελούσαν και επιλογή των τότε κυβερνήσεων;

* ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΚΉΡΥΞΗ 2 ΘΕΣΕΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΩΝ – ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΡΙΣΕΩΝ –ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΜΕ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ ή ΜΕ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

* ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 2 ΘΕΣΕΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΩΝ, 1 ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΥ, 1 ΠΑΘΟΛΟΓΟΥ, 1 ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΥ,                               2 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΩΝ,  1 ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΕΙ.

* ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΩΝ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. 

 

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΗΜΝΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΗΜΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ

 

  Μετά και τις πρόσφατες καταγγελίες για έλλειψη αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο Λήμνου, επαναβεβαιώνονται δυστυχώς για άλλη μια φορά οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, που ακολουθούν την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

  Όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις έχουν σοβαρές ευθύνες , γιατί συναποφασίζουν και εφαρμόζουν την πολιτική του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδηγεί σε μείωση των κρατικών δαπανών για την υγεία, στη λειτουργία των νοσοκομείων με όρους επιχειρήσεων, στο σπρώξιμο των ασθενών στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, αν έχουν βέβαια να πληρώσουν, πέρα από τη φοροληστεία και τα χαράτσια που υφίστανται συνεχώς.

  Λαμβάνοντας υπόψη τις τραγικές ελλείψεις γιατρών στο Νοσοκομείο του νησιού μας, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί η τελευταία παράγραφος της απάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας σε σχετική αναφορά των βουλευτών του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου, Διαμάντως Μανωλάκου και Μανώλη Συντυχάκη ότι,

  «Το νοσοκομείο Λήμνου το 2015 βρισκόταν σε κατάσταση κρίσης. Σήμερα, ακόμη και με τις υπάρχουσες ελλείψεις ιατρών, έχει την δυνατότητα να παρέχει τις υπηρεσίες που προβλέπονται από τον Οργανισμό του. Με τις οκτώ (8) προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες, θα έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ελλείψεων σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και θα παρέχει με άνεση και συνέπεια όλες τις προβλεπόμενες ιατρικές υπηρεσίες».

  Επίσης, οι αναφορές του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας ότι «κανένα επιστημονικό όργανο του νοσοκομείου ούτε με την παρούσα διοίκηση ούτε με τις προηγούμενες δεν έχει ποτέ εισηγηθεί τον εξοπλισμό του νοσοκομείου με Μαγνητικό Τομογράφο» και ότι «Η λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου δεν σχεδιάστηκε ποτέ. Ούτε στα σχέδια του νοσοκομείου υπάρχει τέτοια πρόβλεψη ούτε προβλέπεται στον Οργανισμό Λειτουργίας του νοσοκομείου», δείχνουν ότι οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων – όλων των ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας – όλων των Διοικήσεων του Νοσοκομείου Λήμνου, είναι κοινές.

 

Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά αυτές τις πολιτικές και τακτικές και απαιτούμε :

 

  • Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου της Λήμνου με χειρουργό, αναισθησιολόγο, παθολόγο, γυναικολόγο και όλο το ιατρικό και λοιπό προσωπικό που προβλέπει ο ισχύων κανονισμός λειτουργίας του.
  • Νέο κανονισμό λειτουργίας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων ενός ακριτικού νησιού όπως είναι η Λήμνος.
  • Λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
  • Στελέχωση του ΕΚΑΒ με το απαραίτητο προσωπικό και πτητικά μέσα, ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα στις επείγουσες ανάγκες.

Μύρινα 13-10-2018

 

Μύρινα, 12-10-2018

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – Κ.Υ. ΛΗΜΝΟΥ

“ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ!”

            Τα προβλήματα υποστελέχωσης του νοσοκομείου Λήμνου δυστυχώς συνεχίζονται, δημιουργώντας καθημερινές δυσλειτουργίες και δυνητικούς κινδύνους για την περίθαλψη των κατοίκων του  νησιού.

 

            Το τελευταίο και οξύτερο θέμα, αφορά πάλι την έλλειψη ανισθησιολόγου από το νοσοκομείο. Μια έλλειψη που προέκυψε αφενός από την προ μηνών παραίτηση του ενός από τους δύο αναισθησιολόγους και αφετέρου από την πρόσφατη χορήγηση πολύμημης άδειας στον εναπομείναντα αναισθησιολόγο.

 

            Το κενό αυτό ήρθε να προστεθεί στην, από την αρχή του έτους, λειτουργία του νοσοκομείου με έναν μόνον -επικουρικό- χειρουργό, και στην ύπαρξη, από πενταμήνου, ενός μόνο γυναικολόγου.

           

            Το συνδυαστικό αποτέλεσμα είναι η προφανής δυσκολία στην αντιμετώπιση των χειρουργικών και γυναικολογικών περισταικών στο νησί, και εν τέλει η δυσχέρεια στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, με συχνή προσφυγή στη λύση των αεροδιακομιδών ή/και της μετακίνησης των ασθενών εκτός νησιού με δικά τους μέσα.

 

            Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί h ύπαρξη ενός μόνο ακτινολόγου, καθώς και η επεικείμενη αποχώρηση και άλλων ιατρών λόγω μετάθεσης ή συνταξιοδότησης.

 

            Τα κενά αυτά δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται κατά περίπτωση ούτε με μετακινήσεις ιατρών από άλλα νοσοκομεία, ούτε πολύ χειρότερα με προσφυγή στη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες ιατρούς.

 

            Για άλλη μια φορά θα φωνάξουμε:

 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

 

 

            Ως Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λήμνου συνεχίζουμε σταθερά και αταλάντευτα να θέτουμε τα προβλήματα στο φυσικό μας χώρο (ΟΕΝΓΕ, ΑΔΕΔΥ, Υπουργείο Υγείας, κοκ), να ενημερώνουμε όποιον το επιθυμεί για την κατάσταση και να εφιστούμε την προσοχή για εγρήγορση και κινητοποίηση όποιου θεωρεί ότι το θέμα της υγείας τον αφορά.

 

            Καλούμε ΟΛΟΥΣ σε αγώνα για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στην ΥΓΕΙΑ συστρατευόμενοι σε αυτή την προσπάθεια.

 

            Είναι η ώρα των πράξεων.

 

            Η διοίκηση του νοσοκομείου, η 2η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την κάλυψη των ιατρικών κενών του νοσοκομείου καταρχήν με επικουρικό προσωπικό και τελικά με μόνιμους ιατρούς ΕΣΥ.

            Για να γίνει όμως αυτό, για να έρθουν νέοι γιατροί και για να σταματήσει η αποχώρηση των ήδη υπηρετούντων, ήρθε η ώρα το πάγιο αίτημα για χορήγηση ειδικών κινήτρων -επιστημονικών, διοιηκητικών, οικνομικών- προς τους γιατρούς ΕΣΥ του νοσοκομείου Λήμνου, να γίνει πράξη.

Δεν είναι ώρα για ευχές και λόγια. Τώρα, είναι η ώρα των πραξεων.

            ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Το ΔΣ της ΕΙΓΝΚΥΛ

 

 

 

 

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ

Το νοσοκομείο μας για μια ακόμη φορά είναι χωρίς αναισθησιολόγο ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί  εδώ και χρόνια τη λειτουργία του.

Μετά από ενημέρωση της διοίκησης έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για τη λύση του προβλήματος χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Βλέπουμε αυτά να μένουν στα χαρτιά και σήμερα να μην έχουμε αναισθησιολόγο σε ένα νησί με όλες τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν.

Το νοσοκομείο οδεύει προς διάλυση.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ για παροχή υπηρεσιών υγείας χωρίς γιατρούς δεν νοείτε.

Θέλουμε και ζητούμε το αυτονόητο, να νιώθουμε ασφαλής στον τόπο μας. Είμαστε Έλληνες πολίτες σε ένα απομακρυσμένο νησί και απαιτούμε να δοθεί λύση άμεσα.

Όλοι πρέπει να δουν το πρόβλημα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Αλήθεια η διασύνδεση υπάρχει?

 

      ΜΥΡΙΝΑ      12/10/2018

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΕΦΑΝΙΔΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ                                    ΚΟΝΤΟΛΑΜΠΑΔΟΣ ΙΩΑΝ.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button