Σαλάτα με πεπόνι και τυρί !!!
Σαλάτα με πεπόνι και τυρί
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Την συνηθίζουν στο εξωτερικό, πιο πολύ στη Γαλλία, να τρώνε σαν επιδόρπιο κάποιο τυρί μαζί με φρούτο. Η έκφραση “entre la poire et le fromage” (στα ελληνικά “μεταξύ τυρού και αχλαδιού”) υπάρχει ήδη στην 1η έκδοση του λεξικού της Γαλλικής Ακαδημίας (1694) και αφορά όσα λέγονται και τις εξομολογήσεις που γίνονται προς το τέλος ενός πλούσιου γεύματος, την ώρα που λύνονται οι ζώνες και οι γλώσσες.
Πράγματι, κατά το επιδόρπιο συζητούνται χαλαρά πολλά σοβαρά θέματα, ακόμα και εθνικά θέματα στα λεγόμενα «γεύματα εργασίας» της διπλωματίας.
Στην Ελλάδα πολλοί συνηθίζουν αυτόν τον συνδυασμό, γλυκό με αλμυρό, όχι ως επιδόρπιο, αλλά είτε ως ορεκτικό είτε ως αυτοτελές σνακ.
Να, λοιπόν, μια συνταγή που μπορεί κανείς να δοκιμάσει, τώρα που έχει ακόμα πεπόνια. Την συνηθίζουν πολύ στην Λήμνο, εκεί όπου παράγουν το εξαιρετικής ποιότητας και αρώματος θυμαρίσιο μέλι.
Το μέλι με την πυκνή, βελούδινη υφή και το ακαταμάχητο γλυκό άρωμα του θυμαριού, δίνει μια ανεπανάληπτη γεύση, γιατί το ωμό μέλι θα διατηρήσει όλη τη θρεπτική αξία του χωρίς να μαγειρευτεί.
Εννοείται ότι τη σαλάτα αυτή μπορούμε να την κάνουμε όλο το χρόνο σε συνδυασμό και με άλλα εποχικά φρούτα. Επίσης, αντί για τυρί φέτα να χρησιμοποιήσουμε προσούτο ή μπλε τυρί.
ΥΛΙΚΑ για δύο άτομα
⅓ φλιτζάνι τυρί καλαθάκι ή μελίπαστο (σκληρό τυρί) Λήμνου
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού
1 πρέζα αλάτι
2 κουταλάκια θυμαρίσιο μέλι Λήμνου (και επιπλέον για το σερβίρισμα)
2 φέτες ψωμί (φρυγανισμένο) κατά προτίμηση ολικής άλεσης
1 μικρό πεπόνι (θα χρειαστούμε το μισό από αυτό)
3 κουταλιές της σούπας ανάλατα ψημένα αμύγδαλα φιλέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αναμειγνύουμε το χοντροκομμένο τυρί, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και το μέλι σε ένα μικρό μπολ. Απλώνουμε το μείγμα πάνω στις φρυγανισμένες φέτες. Από πάνω τοποθετούμε το πεπόνι σε λεπτή φέτα και περιχύνουμε ελαφρά με μέλι. Σκορπάμε από πάνω λίγες φλούδες αμύγδαλα
Καλή όρεξη!