Σαμσάδες – ένα παραδοσιακό γλυκό της Λήμνου
ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Θυμίζει λίγο σαραγλί, μοιάζει με τον μπακλαβά, αλλά είναι κάτι διαφορετικό και …λημνιό.
Τους φτιάχνουν με φύλλο κρούστας, σουσάμι, καρυδόψιχα, ζάχαρη, κανέλα, σκόνη γαρύφαλλο και βανίλια.
Στη Λήμνο φτιάχνουν δύο ειδών σαμσάδες. Την περίοδο της νηστείας με ντόπιο σησαμέλαιο και τις άλλες μέρες με φρέσκο λημνιό πρόβειο βούτυρο.
Η Λήμνος από την αρχαιότητα καλλιεργούσε σουσάμι και ήταν γνωστή για το αρωματικό σησαμέλαιο. Ακόμη και στις μέρες μας καλλιεργείται με τον παραδοσιακό τρόπο, σπέρνεται μαζεύεται και τινάζεται με τα χέρια.
Από το σουσάμι, εξάλλου, παράγεται στη Λήμνο ένα άλλο εξαιρετικής γεύσης προϊόν, το ταχίνι, πολύ γνωστό από τον τραγανό και αρωματικό χαλβά της Λήμνου, που παράγει γενιές ολόκληρες η οικογένεια Αχιλλαδέλη.
Το πρόβειο βούτυρο της Λήμνου, όπως όλα τα λημνιά προϊόντα, έχει έντονη «γεμάτη» και χορταστική γεύση και άρωμα.
Όπως επίσης και το θυμαρίσιο μέλι που σιροπιάζει τους σαμσάδες.
Τις μέρες αυτές λοιπόν, τα σπίτια στη Λήμνο ευωδιάζουν από γιορτινές μυρωδιές, σαμσάδες, μελομακάρονα και κουραμπιέδες.