Περιοδικό

Σαρακοστή: Πότε καθιερώθηκε η νηστεία. Τι “επιτρέπεται” να φάμε και τι όχι

Σαρακοστή: Πότε καθιερώθηκε η νηστεία. Τι “επιτρέπεται” να φάμε και τι όχι

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς η Σαρακοστή, σημαίνει «Μεγάλες 40 Ημέρες». Είναι η πιο σημαντική περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών. Είναι η παλιότερη από τις μεγάλες νηστείες. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα. Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα, προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα. Έτσι σήμερα παρόλο μιλάμε για Σαρακοστή, στην πραγματικότητα είναι 48 μέρες. Είναι μια περίοδος που ετοιμάζεται ο κάθε πιστός πριν από το Πάσχα. 

Πότε αρχίζει η νηστεία της Σαρακοστής 2024

Αμέσως μετά την καθαρά Δευτέρα ξεκινά και η νηστεία της Σαρακοστής. Φέτος η Καθαρά Δευτέρα είναι στις 18 Μαρτίου, οπότε και ξεκινάει η Σαρακοστή και νηστεία του Πάσχα 2024.

Αυτοί που κρατούν τη νηστεία είναι συνήθως βαθιά θρησκευόμενοι. Από την άλλη μεριά, τα τελευταία χρόνια δεν λείπουν και αυτοί που θεωρούν ότι είναι μία καλή ευκαιρία για να κάνουν μία διατροφή-αποτοξίνωσης και αποφεύγουν το κρέας και τα ζωικά παράγωγα, χωρίς να περιορίζονται από τα στενά όρια που θέτει η θρησκεία.

Τι τρώμε τη Σαρακοστή

Σε γενικές γραμμές απαγορεύονται κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, λάδι και κρασί. Κατ’ εξαίρεση τα Σάββατα και τις Κυριακές επιτρέπονται το λάδι και το κρασί, εκτός από το Μεγάλο Σάββατο, που είναι το μοναδικό Σάββατο του έτους στο οποίο απαγορεύονται και το λάδι και κρασί. Στις 25 Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων τρώμε ψάρι.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button