Λήμνος

Εργαστήρι Oικοτεχνίας στη Λήμνο. Ενδιαφέρουσα περίπτωση!

Εργαστήρι Oικοτεχνίας στη Λήμνο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο εργαστήρι οικοτεχνίας στη Λήμνο, στις 22 και 23 Δεκέμβρη, στον πολυχώρο Αποθήκη, στη Μύρινα!

Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων της συμβούλου ανάπτυξης προϊόντων, συγγραφέως και συντάκτριας γαστρονομίας, Γιάννας Μπαλαφούτη, είδαμε όλα τα απαραίτητα βήματα για την εκκίνηση και εδραίωση μιας βιώσιμης οικοτεχνίας – από την αρχική ιδέα και το επιχειρηματικό μοντέλο, μέχρι την ανάπτυξη προϊόντος και τη συνεχή εξέλιξη της επιχείρησης.

Ο χώρος της Αποθήκης, στολισμένος και γιορτινός, με εκλεκτά τοπικά εδέσματα και ποτά, υποδέχθηκε ένα έμπειρο κοινό, γεμάτο ιδέες, απορίες και σχέδια για το πως μπορεί να εισάγει στην αγορά τοπικά, παραδοσιακά και καινοτόμα προϊόντα και να προσεγγίσει τον καταναλωτή με σκοπό μια συνεργασία βασισμένη στον σεβασμό και την εκτίμηση.

Πιο συγκεκριμένα, το εργαστήρι ξεκίνησε με την εκφώνηση του χαιρετισμού που απέστειλε η νέα Δήμαρχος Λήμνου, κυρία Ελεονώρα Γεώργα. Στη συνέχεια, ο Ρήγας Ζαφειρίου, συντονιστής του προγράμματος του MedINA για τα αειφόρα αγροδιατροφικά συστήματα, παρουσίασε το όραμα του οργανισμού για τη Λήμνο, με αναφορά στα 8 έργα που θα τρέξουν στο νησί το 2024.

Η Δανάη Σφακιανού, γεωπόνος του MedINA και υπεύθυνη της πιστοποίησης Terra Vita, αναφέρθηκε στις δυνατότητες των μοναδικών προϊόντων της Λήμνου και στην αξία της πιστοποίησης. Ακολούθως, ο Ραφαήλ Γιαννέλης, τοπικός υπεύθυνος του MedINA στη Λήμνο, τόνισε τη σημασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την τοπική οικονομία, την παραγωγή αυθεντικών προϊόντων και τον τουρισμό.

Την πρώτη ημέρα η Γιάννα Μπαλαφούτη επικεντρώθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο και τις επιδοτήσεις για την έναρξη μιας οικοτεχνίας, αναφέροντας τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τις πολιτικές της ΕΕ που σχετίζονται με την αγροδιατροφή, όπως η Πράσινη Συμφωνία και η στρατηγική «από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».

Στη συνέχεια παρουσίασε την οικοτεχνία ως επιχείρηση, με κεντρικό σημείο αναφοράς τον Καμβά Επιχειρηματικού Μοντέλου (Business Model Canvas), ο οποίος διαμοιράστηκε σε όλους για να σχεδιάσουν το οικοτεχνικό τους εγχείρημα. Η δεύτερη ημέρα ήταν εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένη στην ανάπτυξη προϊόντων, με ειδική αναφορά στην ποιότητα και την καινοτομία, απαντώντας στις νέες παγκόσμιες διατροφικές τάσεις.

Το διήμερο αυτό εργαστήρι αποτέλεσε την καλύτερη δυνατή εκκίνηση της σειράς τριών εργαστηρίων για την οικοτεχνία και τον αγροτουρισμό. Οι συμμετέχοντες έλαβαν πιστοποιητικό παρακολούθησης και ανανέωσαν τη συνάντησή τους για το επόμενο εργαστήρι «Οικογενειακά – οικοτεχνικά τυροκομεία», στις 13 Ιανουαρίου 2024.

Η μεγάλη συμμετοχή αλλά και η ωριμότητα των συζητήσεων στο διήμερο αυτό, αποτελούν το έναυσμα για να συνεχίσουμε να οραματιζόμαστε ένα υγιές και αειφόρο αγροδιατροφικό σύστημα στη Λήμνο.

Η σειρά εργαστηρίων και όλο το πρόγραμμα «Terra Graeca: Small Farm to Market», που στόχο έχει την ενδυνάμωση των παραγωγών και τη δημιουργία ευκαιριών για νέους, υλοποιείται από το MedINA με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button