Απόψεις

Σε Ομηρία ακομη η Έλληνες ναυτικοί

ΟΤΑΝ  ΣΥΝΈΒΗ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΜΕΡΕΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ !

ΜΕ ΤΗΝ  ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ “ΞΕΧΑΣΤΗΚΕ” ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΘΕΏΡΟΥΣΑΜΕ  ΟΤΙ ΤΑ ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ ΠΛΗΡΏΜΑΤΑ ΕΊΧΑΝ ΑΦΕΘΕΙ ΕΛΕΎΘΕΡΑ ΚΑΙ  ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .

ΜΕ ΈΚΠΛΗΞΗ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΟΜΗΡΙΑ ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ  ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΠΆΘΕΙΑ ΠΟΥ  ΓΊΝΕΤΑΙ, ΜΕ ΤΟ ΣΎΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ¨ΒΟΥΒΑΜΑΡΑΣ”   Η ΥΠΌΘΕΣΗ  ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΕΊ

Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2022

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 7047 από 30.08.2022 Κοινοβουλευτική Ερώτηση του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή στο Υπουργείο μας από το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η κράτηση δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων και των πληρωμάτων τους στο Ιράν, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών κινητοποιήθηκαν πάραυτα και στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας, προβαίνουν συστηματικά σε συνεχείς ενέργειες σε υψηλό επίπεδο προς τις ιρανικές Αρχές, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Τεχεράνη. Παράλληλα, άμεση ήταν από την πρώτη στιγμή η ταυτόχρονη κινητοποίηση και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας, με εκεί παραστάσεις του Πρέσβη μας στο Λονδίνο υπέρ της άμεσης αποδέσμευσης των δεξαμενόπλοιων και των πληρωμάτων τους.

Στο πλαίσιο δε των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εξωτερικών για την προστασία και τη διασφάλιση των συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα άρθρα 3 παρ. η’ και 4 παρ. ιβ’ του Ν. 4781/2021 (Οργανισμός ΥΠΕΞ), έχουν από την πρώτη στιγμή κινητοποιηθεί οι υπηρεσίες μας με στόχο τη διασφάλιση των Ελλήνων-μελών των πληρωμάτων των δύο υπό κατάληψη πλοίων με ελληνική σημαία στο Ιράν. Ήδη από τις 13 Ιουλίου η Πρόξενος της Ελλάδας στην Τεχεράνη μετέβη και παρέμεινε εκεί όπου κρατούνται τα πλοία με σκοπό να συνδράμει προξενικά τα πληρώματά τους. Επιπλέον, στις 23 Ιουλίου μετέβη στο Ιράν και ο Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος συμμετείχε επί τέσσερις εβδομάδες στις προσπάθειες να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης των Ελλήνων πολιτών και πληρωμάτων. Ελληνική αντιπροσωπεία βρίσκεται εγκατεστημένη σε μόνιμη βάση στο λιμένα Μπαντάρ Αμπάς με στόχο την προξενική συνδρομή των πληρωμάτων των υπό κατάληψη πλοίων. Κατά τις επισκέψεις διαπιστώνεται ότι η κατάσταση υγείας των Ελλήνων είναι ικανοποιητική, ενώ μετά από συνεχείς πιέσεις μας προς τις ιρανικές Αρχές, οι συνθήκες κράτησης έχουν βελτιωθεί, με την ιρανική πλευρά να έχει πλέον επιτρέψει στο πλήρωμα χρήση κινητών τηλεφώνων και φορητών υπολογιστών. Η τελευταία επίσκεψη στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών στα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια που κρατούνται στο Μπαντάρ Αμπάς πραγματοποιήθηκε στις 20 Αυγούστου, συνοδεία και δύο Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι μετέβησαν από την Αθήνα στο Ιράν για τον σκοπό αυτό. Κατά την ανωτέρω επίσκεψη, διαπιστώθηκε βελτίωση της κατάστασης στα πλοία, μετά από συνεχείς πιέσεις μας προς τις ιρανικές Αρχές.

Τυχόν περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τις νομικές εξελίξεις επί του ζητήματος, μεταξύ άλλων και σε σχέση με την εφαρμογή των αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης, θα πρέπει να αναζητηθούν από τα συναρμόδια Υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Δικαιοσύνης.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

LimnosNea.gr : ΕΝΤΩΜΕΤΑΞΎ  ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΜΑΘΑΊΝΟΥΜΕ  ΤΑ ΠΑΡΑΚΆΤΩ:

Τ14/09/2022 – 21:35

Τα μέλη του πληρώματος ενός από τα δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα, που συνελήφθησαν το Μάιο από το Ιράν στον Κόλπο, μπόρεσαν να εγκαταλείψουν το πλοίο τους, ανακοίνωσε η ιρανική διπλωματία.

«Το πλήρωμα του πλοίου αντικαταστάθηκε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της διεθνούς ναυτιλίας, κάτι που γίνεται από τις ίδιες τις ναυτιλιακές εταιρείες», δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Isna ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί.

«Το προηγούμενο πλήρωμα αναχώρησε από το πετρελαιοφόρο», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει για ποιο πλοίο πρόκειται.

Ο Κανανί φρόντισε σήμερα να επαναλάβει ότι τα μέλη του πληρώματος δεν είχαν συλληφθεί. «Το πλήρωμα στάθμευε (πάνω στο πετρελαιοφόρο) για να πραγματοποιήσει εργασίες», δήλωσε.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button