Περιοδικό

Σφάξαμε τον πετεινό

Σφάξαμε τον πετεινό

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας όλο το χρόνο εκτρέφουν γαλοπούλες με καλαμπόκι και άλλες δυναμωτικές τροφές ώστε τα Χριστούγεννα, που θα τις σφάξουν για το γιορτινό τραπέζι και την παραδοσιακή σούπα, να είναι παχιές και νόστιμες.

Στη Λήμνο, αντίθετα, πολύ λίγες είναι οι γαλοπούλες Η νόστιμη χριστουγεννιάτικη σούπα γίνεται με ένα-δυο πετεινούς ή κότες, από τις εκατοντάδες που έχει στο νησί.

Από εδώ προήλθε και η γνωστή παροιμία που λέει “η παλιά παχιά κότα έχει το ζουμί”.

 

Όπως είναι γνωστό, οι κότες στη Λήμνο είναι αλανιάρες και ελευθέρας βοσκής. Όλη μέρα βόσκουν στους μπαχτσέδες και τους γύρω λόφους τρυφερά χορταράκια, αγριολούλουδα, καμιά φορά και θυμάρι, γι’ αυτό και το κρέας και τα αυγά τους είναι τόσο νόστιμα.

Ανάμεσα στις εκατοντάδες αυτές κότες κυκλοφορούν και οι πετεινοί, ζωηροί και περήφανοι. Σε κάθε κοπάδι έχει και καμιά 10/ριά πετεινούς, οι οποίοι επιβλέπουν και πότε – πότε μαλώνουν μεταξύ τους για την αρχηγία.

Μέχρι να έλθει το καλοκαίρι με τους τουρίστες, και τότε όλες οι ταβέρνες στο μενού τους περιλαμβάνουν φλομάρια με κόκορα. Οπότε οι όμορφοι και ζωηροί πετεινοί αρχίζουν να λιγοστεύουν, καταλήγουν στην κατσαρόλα.

Ένας από όλους, ο πιο ζωηρός, επιλέγεται για να ζήσει μέχρι τα Χριστούγεννα, για τη γιορτινή σούπα ή στο φούρνο με πατάτες.

 

Έτσι προήλθαν και τα κάλαντα των Φώτων, που στο τέλος λένε,

«Σφάξαμε τον πετεινό, έμεινε η κότα,

δώστε μας τον κόπο μας να πάμε σ’ άλλη πόρτα».

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button