Σπεντζοφάι – Καιρός για ένα εύκολο καλοκαιρινό φαγητό –
Έπιασαν οι ζέστες, καιρός για ένα εύκολο καλοκαιρινό φαγητό – σπεντζοφάι
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Το σπεντζοφάι είναι πατροπαράδοτη σπεσιαλιτέ του Πηλίου.
Τώρα που οι ντομάτες είναι ώριμες και έχει αυθονία πιπεριές.
Λουκάνικα χρησιμοποιούμε ό,τι έχουμε στο ψυγείο, προτιμάμε πάντως με χοιρινό ή ανάμικτο με μοσχαρίσιο..
Σερβίρεται ζεστό, αλλά είναι το ίδιο νόστιμο και κρύο.
ΥΛΙΚΑ
2 λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες
1 κιλό πιπεριές
2 ώριμες ντομάτες
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τις πιπεριές και τα λουκάνικα μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε ψιλοκομμένη την ντομάτα (ή το έτοιμο κονκασέ κονσέρβα), το σκόρδο, λίγο αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη.
Χαμηλώνουμε η φωτιά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν μέχρι σχεδόν να πιουν ο ζουμί τους και να γίνει σάλτσα μόνο με το λάδι.
Πασπαλίζουμε με πιπέρι και σερβίρουμε.
Το φρέσκο ψωμί που βουτάμε στη σάλτσα είναι απόλαυση.
Όπως και ένα ποτηράκι μπρούσικο λημνιό κρασάκι.
Τέλος, η θεϊκή πηλιορείτικη γεύση ολοκληρώνεται με επιδόρπιο λημνιό χαλβά Αχιλλαδέλη (2254061250), μαστιχάτο που λιώνει στο στόμα.