Περιοδικό

Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα – Αμφίπολις. (συνέχειες)

Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα

(Μια σειρά με τα μέρη που επισκέφτηκε) – Αμφίπολις

 

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Ο Απόστολος Παύλος πέρασε από την πόλη αυτή καθοδόν από τους Φιλίππους προς την Θεσσαλονίκη. Ορισμένοι μελετητές προτείνουν ότι διανυκτέρευσε εδώ στην Αμφίπολη, κάτι που είναι πολύ πιθανό και λογικό, αλλά το κείμενο δεν είναι συγκεκριμένο σ’ αυτό το σημείο. Δεν υπάρχει κανένα αρχείο για το κήρυγμά του εδώ παρά μόνον η παράδοση μιας κοινότητας πιστών. Είναι εξίσου πιθανό ότι η Αμφίπολη να ευαγγελίστηκε αργότερα, μια γενιά μετά τον Παύλο.

 

Η Αμφίπολη ήταν ήδη μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Μακεδονίας. Ιδρύθηκε από τους Αθηναίους το 436 π.Χ. κοντά σε ένα χωριό που ονομαζόταν Εννέα Οδοί.

Ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι το όνομα Αμφίπολη το έλαβε επειδή «Περιβαλλόταν από τον ποταμό Στρυμόνα που σχεδόν την περικύκλωνε».

Αναπτύχθηκε ως σημαντικό εμπορικό κέντρο και διαμετακομιστικός σταθμός με τη Θράκη μέσω του χωριού Εννέα Οδοί που έγινε σημαντικό λιμάνι στον Στρυμωνικό Κόλπο.

Τον επόμενο αιώνα η πόλη έγινε ανεξάρτητη, αλλά σύντομα καταλήφθηκε από τον Φίλιππο Β’ της Μακεδονίας καθώς αυτός επέκτεινε την εξουσία του στη Μακεδονία προς τα ανατολικά, προτού μετακινηθεί νότια για να ελέγξει όλη την Ελλάδα τον τέταρτο αιώνα π.Χ.

 

Μετά τη μάχη της Πύδνας (168 π.Χ.) οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την πόλη και την έκαναν πρωτεύουσα της Μακεδονίας την πρώτη από τις τέσσερις διοικητικές περιφέρειες της Ρωμαϊκής Μακεδονικής Επαρχίας.

Επί Ρωμαϊκής κυριαρχίας κατά την εποχή του Αγίου Παύλου, ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη πόλη και αναδείχθηκε ως διαμονή του Ρωμαίου κυβερνήτη όλης της Μακεδονίας.

Βρισκόταν πάνω στη σημαντική Εγνατία Οδό περίπου 53 χλμ. δυτικά των Φιλίππων (μεταξύ Φιλίππων και Θεσσαλονίκης).

 

Αν και δεν ήταν από τις πρώτες πόλεις της περιοχής που έλαβαν το χριστιανικό μήνυμα, η πόλη έγινε έδρα του Επισκόπου κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Το γεγονός αυτό μαρτυρείται τόσο από τη βιβλιογραφία της περιόδου πριν από το 692 μ.Χ. όσο και από τα αρχαιολογικά στοιχεία τεσσάρων χριστιανικών βασιλικών που βρέθηκαν στον χώρο.

Η γειτνίαση με τα ορυχεία του Παγγαίου Όρους σήμαινε ότι η Αμφίπολη έγινε κέντρο εμπορίου αργύρου και χρυσού, αλλά είχε επίσης πρόσβαση σε εμπορία εκλεκτού μαλλιού. Η ίδια η γη ήταν πλούσια και παρήγαγε λάδι, κρασί και ξύλο.

 

Η Ακρόπολη της Ρωμαϊκής Αμφίπολης – στην πλαγιά του λόφου πάνω από τον σύγχρονο δρόμο – είναι ακόμα επισκέψιμη, μαζί με τα ερείπια ενός γυμναστηρίου και ρωμαϊκών λουτρών, καθώς και μια σειρά από πρώιμες βυζαντινές εκκλησίες. Αυτά χτίστηκαν λίγο μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολη από τον πρώτο χριστιανό αυτοκράτορα, τον Κωνσταντίνο, τον 4ο αιώνα μ.Χ.

 

Μια σειρά από αντικείμενα από τη ρωμαϊκή Αμφίπολη – συμπεριλαμβανομένης μιας παλαιοχριστιανικής ταφόπλακας με εγγεγραμμένο σταυρό και τη λέξη «Εμμανουήλ» – μπορεί να δει κανείς στο σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο στο άκρο του χωριού, δίπλα στην τοποθεσία της ρωμαϊκής πόλης.

 

Το υπέροχο και τεράστιο μαρμάρινο λαξευμένο άγαλμα γνωστό ως Λιοντάρι της Αμφίπολης στεκόταν δίπλα στην παλιά Εγνατία οδό στους πρόποδες του οροπεδίου όταν το επισκέφθηκε ο Παύλος, δίπλα στον ποταμό Στρυμόνα.

Εκεί είναι και ο Λόφος Καστά, με τον γιγαντιαίων διαστάσεων τάφο που ανακαλύφθηκε, και εικάζεται ότι μπορεί να είναι είτε του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είτε του Στρατηγού του Ηφαιστίωνα.

Αξίζει τον κόπο, όποιος σήμερα ταξιδεύει στην Εγνατία Οδό να κάνει μια έξοδο και στάση για να δει αυτό το μνημείο, καθώς και τα αρχαιολογικά στο χωριό.

Το λιοντάρι είναι έργο του 4ου αιώνα, μνημείο πολεμικής δόξας και πράξης το οποίο τοποθετήθηκε στην κορυφή του Λόφου η Τύμβου Καστά. Η ιστορία του, πώς το τεράστιο και επιβλητικό αυτό άγαλμα μετακινήθηκε από την κορυφή του λόφου και έφτασε κάτω, στην τοποθεσία που είναι σήμερα, είναι κάτι που κεντρίζει την φαντασία και αξίζει διερεύνηση.

 

Επίσης αξίζει διερεύνηση ένα άλλο μυστήριο, γιατί αυτή η μοναδική και παγκόσμιας εμβέλειας ανακάλυψη – του γιγαντιαίου τάφου, με τα εκπληκτικά πρώτα ευρήματα – δεν έχει δοθεί ακόμα για επίσκεψη στο κοινό.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button