Περιοδικό

Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα – Μεθώνη, Πύδνα, Δίον

Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα

(Μια σειρά με τα μέρη που επισκέφτηκε) – Μεθώνη, Πύδνα, Δίον

 

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Από τη Βέροια ο Παύλος συνοδευόμενος από Χριστιανούς αδελφούς έφτασε στα παράλια της Πιερίας και από εκεί ταξίδεψε με πλοίο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με μια γνωστή ελληνική παράδοση, το μέρος από όπου απέπλευσε ήταν η Μεθώνη, 25 χλμ. από την Κατερίνη (πρωτεύουσα της Περιφέρειας Πιερίας), ένα λιμανάκι στον Θερμαϊκό κόλπο. Είναι το πιο κοντινό στη Βέροια θαλάσσιο χωριό και ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο κόσμος πιστεύει ότι ήταν το μέρος όπου επιβιβάστηκε ο Παύλος.

Ωστόσο, εκείνη την εποχή η Μεθώνη ήταν ένα μικρό και ασήμαντο χωριουδάκι. Ίσως και να μην είχε καν λιμάνι, αφού ακόμα και σήμερα το λιμανάκι του είναι μέσα στο αβαθή κόλπο και πολύ μικρό.

Τα μόνα γνωστά λιμάνια ήταν η Πύδνα (πολύ κοντά στη Μεθώνη) και το Δίον (περίπου 40 χλμ. νότια, στους πρόποδες του Ολύμπου, του μυθικού βουνού με τους 12 θεούς). Έτσι, μπορεί να ήταν πιθανό ο Παύλος να επιβιβάστηκε σε ένα από αυτά τα τρία μέρη.

Το μόνο αναμφισβήτητο που ξέρουμε, είναι ότι ο Παύλος έσπευσε να φτάσει σε ένα πλοίο σε μια ακτή, για να αποφύγει τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης που είχαν πάει στη Βέροια και τον καταδίωκαν.

Έφυγε λοιπόν κρυφά και γρήγορα από τη Βέροια, όπως τον συμβούλεψαν οι εκεί χριστιανοί, που με πολλές προφυλάξεις τον «έστειλαν στη θάλασσα» για να σωθεί.

Δεν βρίσκουμε κάτι καθοριστικό στις γραφές που να επιβεβαιώνουν απόδραση του Παύλου συγκεκριμένα από τη Μεθώνη. Το ότι οδηγήθηκε στις ακτές της επαρχίας Πιερίας και έφυγε για την Αθήνα είναι βέβαιο, γιατί αυτές οι ακτές είναι οι πιο κοντινές στη Βέροια και οι λιγότερο επικίνδυνες – δεν θα ήταν φρόνιμο να καταφύγουμε στις ακτές της Θεσσαλονίκης, γιατί είναι ακόμα πιο μακρινές από τη Βέροια και πιο κοντά στην πόλη, από όπου προέκυψε ο μεγάλος κίνδυνος, τον οποίο προσπάθησαν να αποφύγουν οι «αδελφοί» της Βέροιας. Επομένως, η Μεθώνη ή η Πύδνα ή το Δίον μπορεί να ήταν το μέρος από το οποίο απέπλευσε ο Παύλος.

Οι χριστιανοί της Βέροιας ίσως διάλεξαν την ασήμαντη Μεθώνη αντί για την Πύδνα και το Δίον, γιατί η Πύδνα εκείνη την εποχή ήταν σχετικά μεγάλη και πολυσύχναστη πόλη και το λιμάνι της με μεγάλη κίνηση. Κι εκεί θα πήγαιναν οι διώκτες του Παύλου να τον αναζητήσουν.

Το Δίον ήταν επίσης ένα σχετικά μεγάλο λιμάνι. Γι’ αυτό προτιμήθηκαν οι ερημικές ακτές της Μεθώνης. Τον ίδιο τρόπο πρέπει να ακολούθησαν και οι συνοδοί του Παύλου, του Σίλα και του Τιμόθεου, οι οποίοι έμειναν για λίγο στη Βέροια και μετά έπλευσαν από κάποια ακτή της Πιερίας στην Αθήνα για να συναντήσουν εκεί τον Παύλο.

 

Ο χριστιανισμός άκμασε στην Πύδνα πολύ νωρίς. Από τους πρώτους κιόλας αιώνες ακούγονταν εδώ οι διδασκαλίες του Χριστού. Πράγματι, μπορεί να τα κήρυξε αρχικά ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος.

Το γεγονός ότι το 303 μ.Χ. εδώ στην Πύδνα έζησε ο Αύγουστος Μαξιμιανός, συναυτοκράτορας του Διοκλητιανού, αναδεικνύει την ακμή και τη σημασία της πόλης εκείνη την εποχή.

Επίσης το γεγονός ότι εδώ σκοτώθηκε ο μάρτυρας Αλέξανδρος, επιβεβαιώνει το πρώτο βάπτισμα της περιοχής στον Χριστιανισμό. Ο Αλέξανδρος Πύδνας λατρευόταν ως άγιος από τους χριστιανούς σε όλα τα Βαλκάνια και αυτό έκανε γνωστή την Πύδνα την περίοδο των πρώτων χριστιανικών αιώνων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.

Η Πύδνα, λοιπόν, είχε εξελιχθεί νωρίς σε ουσιαστικό χριστιανικό πυρήνα και η υιοθέτηση του Διατάγματος της Μηδείας (313), καθώς και η επακόλουθη επικράτηση του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου στον ρωμαϊκό θρόνο (323) και η παρουσία του στη Μακεδονία, ενίσχυσαν το καθεστώς της Πύδνας να θεωρηθεί ως μια από τις πρώτες ελληνικές περιοχές όπου ιδρύθηκε χριστιανική εκκλησία.

Πιστεύεται ότι η πρώτη χριστιανική εκκλησία εδώ κτίστηκε στα τέλη της εποχής του Ιουστινιανού (527-565). Αυτό βρήκαν οι αρχαιολόγοι από τα ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών στη θέση της αρχαίας Πύδνας.

 

Σήμερα, η Μεθώνη είναι ένα γνωστό παραθαλάσσιο μικρό τουριστικό χωριό, με γραφικές ψαροταβέρνες, και η θάλασσα είναι γεμάτη μυδοτροφεία.

Στη Μεθώνη και στην Πύδνα κάθε χρόνο διεξάγεται μίνι μαραθώνιος αγώνας με τίτλο «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου».

Επίσης οργανώνεται μια υπαίθρια γιορτή με πολιτιστικές κδηλώσεις, με τίτλο «Μυδοχαρά».

Στο Δίον όλο το καλοκαίρι πραγματοποιούνται πολύ ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο μεγάλο φυσικό αρχαίο θέατρο, με την ονομασία «Φεστιβάλ Ολύμπου» (συναυλίες, λαογραφικοί χοροί, ξεναγήσεις στο αρχαιολογικό πάρκο κ.λπ.).

Τέλος, οι εκτεταμένες ακτές της Πιερίας (60 χλμ. από τη Μεθώνη έως τον Πηνειό) στα χωριά Μακρύγιαλος, Κορινός, Παραλία Κατερίνης, Ολυμπιακή Ακτή, Βαρικό, Γρίτσα, Σκοτίνα, Παντελεήμονας, Πλαταμώνας, Νέοι Πόροι, κατακλύζονται το καλοκαίρι από τουρίστες, που απολαμβάνουν τόσο τον Όλυμπο όσο και τις χρυσαφένιες αμμουδιές.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button