Λήμνος

ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ (φωτογ. Εισοδου) ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΟΛΗ ΤΗ… ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ…

ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ (φωτογ. Εισοδου)  ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΟΛΗ ΤΗ... ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ...

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ

Λεωφ. Δημοκρατίας 16

Τηλ. 22540-25560

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα ταξίδι διαφορετικό από τα άλλα

 

Ένα ακόμα ταξίδι, στην Πολωνία αυτή τη φορά, ολοκλήρωσαν 6 μαθητές και 2 καθηγητές του ΓΕΛ Μύρινας. Οι μαθητές και μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Μύρινας Αρκάς Εμμανουήλ , Λεωτσάκος Ιωάννης,  Μαρκάκη Στεφανία, Μπρατσιώτη Γεωργία- Ελπίδα, Μιχαλοπούλου Όλγα και  Τσιακίρη  Θεσσαλονίκη και οι καθηγητές Αρκάς Βασίλειος και Γιαμαρέλου Μαρία βρέθηκαν στο Tychy της Πολωνίας από 16 έως 23 Μαρτίου 2019 στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ «Incubator for Future European Entrepreneurs» («Δημιουργώντας μελλοντικούς ευρωπαίους επιχειρηματίες»).  Ήταν το δεύτερο ταξίδι που διοργανώθηκε από το σχολείο στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+. Μαθητές και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν κι αυτή τη φορά εντυπωσιασμένοι από τα όσα είδαν και έμαθαν εκεί.

Το ταξίδι ξεκίνησε με προσγείωση στο αεροδρόμιο της Κρακοβίας, μια σύντομη περιήγηση στην πόλη και επίσκεψη την επόμενη μέρα στο γνωστό αλατωρυχείο Wieliczka Salt Mine. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την ξενάγηση στους χώρους του αλατωρυχείου, ενώ παράλληλα πληροφορήθηκαν για την ιστορία του αλατωρυχείου και την ιστορική εξέλιξη τόσο της λειτουργίας του όσο και της ζωής των εργαζόμενων σε αυτό.

Ακολούθησε μια ολόκληρη βδομάδα με εργαστήρια στο σχολείο του Tychy, με ενημερώσεις από υπεύθυνο μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην περιοχή, ο οποίος έδωσε χρήσιμες συμβουλές στους μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για τη μελλοντική τους εργασιακή ζωή. Οι μαθητές επισκέφτηκαν επίσης το ανθρακωρυχείο Guido στην περιοχή Zambre, ξεναγήθηκαν σε βάθος ως και 320 μέτρων κάτω από την επιφάνεια και έζησαν για λίγο από κοντά τη δύσκολη ζωή των ανθρακωρύχων στο πέρασμα των χρόνων. Η επίσκεψη στην Πολωνία κορυφώθηκε με την επίσκεψη στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου, στις αίθουσες όπου διέμεναν οι αιχμάλωτοι πολέμου, να δουν τις φωτογραφίες από την εποχή εκείνη και να βιώσουν γενικά τα όσα συνέβαιναν τότε. Ήταν μια συγκλονιστική και συνάμα θλιβερή εμπειρία.

Μια ξεχωριστή εμπειρία αποτέλεσε και η επίσκεψη στην πόλη της Κρακοβίας, που αποτελεί μνημείο προστατευόμενο από την Ουνέσκο. Τόσο οι μαθητές και μαθήτριες όσο και οι συνοδοί καθηγητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης και να επισκεφτούν το κάστρο, καθώς και μνημεία πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος μέσα από ένα παιχνίδι μέσα στην πόλη. Η επίσκεψη στην Κρακοβία θα τους μείνει αξέχαστη.

Και το ταξίδι ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην γραφική πόλη Κατοβίτσε και στο εκεί μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας. Οι μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα τέχνης, κουστούμια όπερας, κειμήλια θρησκευτικά και να ταξιδέψουν στο χρόνο μέσα από την περιήγηση στους χώρους του μουσείου που ήταν αφιερωμένοι στην Ιστορία της Πολωνίας από τις αρχές του 20ου αιώνα ως τις μέρες μας.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν ενθουσιασμένοι, με πολλές εμπειρίες και γνώσεις, έτοιμοι να τις μεταδώσουν και σε άλλους μαθητές και να συνεχίσουν τις εργασίες τους για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την αρτοποιείο της οικογένειας Ποριάζη, το τυροκομείο Μαρκάκη και το οινοποιείο της οικογένειας Μυρμήγκου για την ευγενική προσφορά των προϊόντων τους που δόθηκαν ως  δώρα στους οικοδεσπότες μας και παρουσιάστηκαν στη βραδιά Διεθνούς Φιλίας.

Οι δράσεις του προγράμματος συνεχίζονται με συνεργασία των σχολείων, προετοιμάζοντας τους μελλοντικούς επιχειρηματίες και τις επόμενες εκπαιδευτικές συναντήσεις. 

Μύρινα, 18-04-2019

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button