Περιοδικό

Στην Τήνο τα «Φαναράκια», σε ανάμνηση της εύρεσης τηςΕικόνας  του Ευαγγελισμού  της Θεοτόκου

Γράφει η Χαρούλα Ζαμπετάκη Πλιάτσκα

ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ

Στην Τήνο κάθε χρόνο, στις 30 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών, τελείται  μία  εκδήλωση που ονομάζεται «Φαναράκια», σε ανάμνηση της εύρεσης της  Εικόνας  του Ευαγγελισμού  της Θεοτόκου.  Κατά την εκδήλωση αυτή  γίνεται αναπαράσταση  της διαδρομής που ακολούθησαν οι  πρόγονοί τους τη νύχτα της 30ης Ιανουαρίου 1823, και καταλήγουν στο προαύλιο της Εκκλησίας της Μεγαλόχαρης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, τον Ιούλιο του 1822 η Μοναχή Πελαγία στη Μονή Κεχροβουνίου είδε δύο διαδοχικές Κυριακές το ίδιο όνειρο: Μια γυναίκα με εντυπωσιακή περιβολή, που ακτινοβολούσε, και της έλεγε: «Πήγαινε στον επίτροπο της Μονής, Σταματέλο Γκαγκάδη και πες του να σκάψουν για να ανακαλύψουν το σπίτι μου στο κτήμα του Αντωνίου Δοξαρά, και να επιστατήσει στο κτίσιμο του ναού μου».

Η γιορτή είναι πολύ σημαντική για το νησί και τους Τήνιους γενικά, διότι  γίνεται η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και  οι  παριστάμενοι  όλοι κρατούν τα «Φαναράκια», τα οποία έχουν φτιάξει μόνοι τους και τα οποία κρέμονται από λεπτά κοντάρια και ψάλλουν ύμνους της γιορτής.

Πολλά από τα φαναράκια που κρατούν στην λαμπαδηδρομία, είναι μικρά αριστουργήματα ξυλογλυπτικής, και καλυμμένα με πολύχρωμες ζελατίνες. Ιδιαίτερα οι μαθητές περιμένουν με ανυπομονησία τη γιορτή- που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει και πολλούς επισκέπτες.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button