Ανακοινώσεις

Στο Γυμνάσιο Μουδρου δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω

Συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με θέμα για τον φετινό εορτασμό «Η Δύναμη των Μουσείων» οι μαθητές του Γυμνασίου Μούδρου «Αργύριος Μοσχίδης» στις 20 Μαΐου, στα πλαίσια της ημερήσιας εκδρομής τους, έλαβαν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία του τόπου μας” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου, μια δράση που οργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Το θέμα του εκπαιδευτικού προγράμματος στηριζόταν στα ευρήματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο Λήμνου και οι μαθητές της Α΄Γυμνασίου γνώρισαν τα εκθέματα, παρακολούθησαν ένα εξαιρετικό video, έγιναν μικροί αρχαιολόγοι και συντηρητές γνωρίζοντας βιωματικά τα σπουδαία ευρήματα του τόπου τους και τη σημασία τους. Ξεναγός μας στο παρελθόν η αρχαιολόγος κ. Στέλλα Εποιμενίδου.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας της Νέας Κούταλης κι εντυπωσιαστήκαμε από την ιστορία των σφουγγαράδων του νησιού και το ρόλο που διαδραμάτισαν στην οικονομία της περιοχής, ενώ θαυμάσαμε την προσπάθεια των Κουταλιανών να βρουν μια καινούρια πατρίδα και να μεταφέρουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους στη νέα γη μέσα από την αφήγηση του κ. Κουντούρη.

Εντυπωσιακή και η επίσκεψή μας στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης του Κοντιά με έργα σπουδαίων καλλιτεχνών που αγγίζουν όλο το φάσμα της εικαστικής κουλτούρας, από τη παραδοσιακή τέχνη ως τον υπερρεαλισμό. Ευχαριστούμε την κ. Παλιούρα Ιωάννα που άνοιξε την πινακοθήκη ειδικά για τα παιδιά.

Σήμερα το μουσείο δεν αποτελεί μια κλειστή οντότητα που την προσεγγίζουμε με μονοδιάστατο τρόπο, αποσκοπώντας μόνο στην απολίθωση του παρελθόντος και των αντικειμένων του. Το σύγχρονο μουσείο στόχο έχει, όχι μόνο να συλλέγει, να διατηρεί, να ερευνά την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και να ερμηνεύει, να εκπαιδεύει και να ψυχαγωγεί. Στην εποχή του καταπιεσμένου ελευθέρου χρόνου, της κρίσης των αξιών καθώς και της αλλοτρίωσης η μουσειακή εκπαίδευση έχει τεράστια παιδαγωγική και πνευματική ωφέλεια και φέρνει τα παιδιά σε άμεση και συνεχή τριβή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button