Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – Ψαρόσουπα με σολωμό αυγολέμονο

Τι θα φάμε σήμερα – Ψαρόσουπα με σολωμό αυγολέμονο

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Άρχισαν οι ψυχρούλες το πρωί και στη βόρεια Ελλάδα ανάβουν οι σόμπες και τα καλοριφέρ. Το δελτίο καιρού μας θυμίζει ότι στα ορεινά ρίχνει από κανένα χιόνι. Επομένως, μια ζεστή, νόστιμη και θρεπτική σούπα είναι ό,τι πρέπει.

 Η ψαρόσουπα με σολωμό γίνεται πανεύκολα, γιατί δε χρειάζεται να καθαρίσουμε λέπια και εντόσθια, αφού ο σολωμός πουλιέται σε φέτες φιλέτο. Επίσης, τα αγκάθια που έχει είναι ελάχιστα και μπορούμε να τα αφαιρέσουμε πανεύκολα. Διατίθεται σε δύο μορφές, φιλέτο χωρίς καθόλου κόκαλο και φέτες με ελάχιστο κόκαλο. Πουλιέται σε όλα τα σουπερμάρκετ, οπότε θα τον βρούμε πανεύκολα και όχι μόνο σε ιχθυοπωλείο.

Σαν ψάρι είναι αρκετά λιπαρό, οπότε δεν χρειάζεται να βάλουμε καθόλου ελαιόλαδο. Μαζί με τη σαρδέλα και τον κολιό είναι από τα πιο λιπαρά ψάρια και εκτός από την πλούσια και χορταστική γεύση, μας δίνει τις πολύτιμες βιταμίνες Ω3, που είναι πολύ ωφέλιμες για την καρδιά και το αγγειακό σύστημα. Τέλος, ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του σολωμού είναι ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε πολλές ώρες για τη σούπα που θα κάνουμε (για ξελέπιασμα, καθάρισμα εντόσθιων, προσθήκη λαχανικών κλπ.), αλλά βράζει πολύ εύκολα μόνο σε 5 λεπτά.

Η κανονική ψαρόσουπα είναι η κακαβιά, η σούπα των ψαράδων, και γίνεται από διάφορα “σουπόψαρα” (πετρόψαρα, σκορπιό, δράκαινα, χειλού, χάνο, πέρκα, χριστόψαρο, μπακαλιάρο κ.ά.) μαζί με σέλινο, πατάτες και κρεμμύδι. Παίρνει όμως αρκετή ώρα. Αντίθετα, η όλη διαδικασία παρασκευής της σούπας με σολωμό δεν ξεπερνάει τα 10 λεπτά, εκτός εάν θέλουμε να προσθέσουμε αυγολέμονο για να την κάνουμε πιο «δυνατή», οπότε θα χρειαστούμε ακόμα 2-3 λεπτά επιπλέον.

 

Δεν είναι ακριβό ψάρι ο σολωμός, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι φιλέτο ψαχνό και δεν έχουμε να πετάξουμε κεφάλια και εντόσθια όπως με τα άλλα ψάρια. Αν έχετε υπομονή στο ξεψάχνισμα, μπορείτε αντί για φέτες να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το κεφάλι του σολωμού, που πουλιέται μαζί με λίγο κρέας γύρω από το λαιμό και είναι πολύ φτηνό. Η συνταγή μας θα βγάλει αρκετές μερίδες, αλλά αυτό δεν ενοχλεί κανέναν. Τρώμε σήμερα όσο θέλουμε και την υπόλοιπη σούπα που περίσσεψε τη βάζουμε σε τάπερ σε μερίδες και στην κατάψυξη. Οπότε μετά από μερικές μέρες, που θα ξαναπεινάσουμε, απλά ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων και σε 5 λεπτά έχουμε έτοιμο το γεύμα μας.

Εκτός από το αυγολέμονο, εάν θέλουμε να κάνουμε ακόμα πιο πλούσια τη σούπα μας, μπορούμε να την συνοδεύουμε με φέτα – όπως και στις περισσότερες σούπες. Ιδανική φέτα είναι το καλαθάκι Λήμνου, που εκτός από την παραδοσιακή πρόβεια γεύση, έχει και ένα ελαφρύ νησιώτικο άρωμα. Οι λημνιοί κεχαγιάδες λένε ότι αυτή η ιδιαίτερη γεύση προέρχεται από το θυμάρι και τα αγριοβότανα της Λήμνου, που βόσκουν εκεί τα πρόβατα, και αφθονούν στα λιβάδια και τους λόφους του νησιού.

Η απόλαυση ολοκληρώνεται με ένα πολύ νόστιμο παραδοσιακό επιδόρπιο της Λήμνου: Χαλβά με αμύγδαλα με μπόλικη κανέλα. Είναι τραγανός, μαστιχάτος και λιώνει απολαυστικά στο στόμα!

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button