Περιοδικό

Συκωτάκια με ρίγανη (Ριγανάτο)

Μετά την επιτυχημένη σειρά συνταγών ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ που παρουσιάσαμε, συνεχίζουμε με μια νέα σειρά συνταγές κάθε μέρα από το περίφημο βιβλίο του Τσελεμεντέ*.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Γ.Κ

Συκωτάκια με ρίγανη (Ριγανάτο)

Επιλέγουμε ανάλογα συκωτάκια αρνιού ή μοσχαριού (εάν θέλουμε και πουλερικών) επίσης μερικά γλυκάδια, σπλήνα και λίγο πλεμόνι,  τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα πλένουμε καλά.

Ρίχνουμε σε αυτά το ανάλογο αλάτι, πιπέρι και αρκετή ρίγανη, όπως και λάδι, τα ανακατεύουμε καλά μέσα στο ταψί και τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 30-35 λεπτά. Συνήθως προσθέτουμε σε αυτά και έντερα μικρού αρνιού, τα οποία αφού γυρισθούν και πλυθούν καλά, πλέκονται σαν κοτσίδα και ανακατεύονται καλά μαζί ώστε να ψηθούν. Αν επιθυμούμε προσθέτουμε λίγη ντομάτα.

Καλή σας όρεξη

Νικόλαος Τσελεμεντές είναι ο Εθνικός μας Μάγειρας, ο οποίος αρχικά,  τη 10ετια του 1920, δούλεψε σε ελληνικό μαγειρείο (του θείου του). Σπούδασε τη Μαγειρική στο Εξωτερικό και  δούλψε σε μεγάλα εστιατόρια  της αλλοδαπής  και το 1930,  εξέδωσε τον ΟΔΗΓΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, έναν πυκνογραμμένο  τόμο 420 σελίδων.  Το βίβλο αυτό έκανε αίσθηση, βγήκε σε 13 ανατυπώσεις και καθιέρωσε το όνομα Τσελεμεντές ως σύμβολο της μαγειρικής.

Το βιβλίο είναι γραμμένο  στην καθαρεύουσα με ψιλές, περισπωμένες, κλπ και δεν διαβάζεται σήμερα εύκολα. Για αυτόν τον λόγο σας τον μεταφέρουμε προσαρμοσμένο γλωσσικά στο σήμερα. Κάθε μέρα μια συνταγή από αυτές που θεωρούμε πιο χρήσιμες. Χρησιμοποίησε στις συνταγές ως υλικό το βούτηρο (φυτικού ή ζωικού) που ήταν τότε καθιερωμένο, αντί για λάδι και ως προς το βάρος χρησιμοποιεί την οκά και τα δράμια, οπότε διευκρινίζουμε για τους υπολογισμούς σας μια οκά= 1280 γραμμάρια και 100 δράμια:=320 γραμμάρια.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button