Συνταγές με αυγά – μπουλέρι, με πατάτες γιαχνί

Συνταγές με αυγά – μπουλέρι, με πατάτες γιαχνί
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Λίγο ασυνήθιστο το όνομα αυτού του φαγητού, το συναντάμε πιο πολύ στα νησιά, στις Κυκλάδες. Ένας μοναδικός μεζές, αλλά και για κυρίως πιάτο.
ΥΛΙΚΑ
50 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κιλό πατάτες, χοντροκομμένες
1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
1 δαφνόφυλλο, αλάτι, μαύρο πιπέρι
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
3 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες ή κονκασέ
400 ml ζωμό λαχανικών
5 αυγά
100 γρ. φέτα, κατά προτίμηση Καλαθάκι Λήμνου, για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε βαθιά και πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5΄ μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πατάτες, την πιπεριά και σοτάρουμε για 2΄.
Κατόπιν προσθέτουμε τη ρίγανη, το δαφνόφυλλο, τον ντοματοπελτέ, τις τριμμένες ντομάτες και τον ζωμό καυτό, κλείνουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε τις πατάτες για περίπου 30΄ ή μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσει η σάλτσα.
Προσθέτουμε τα αυγά, χωρίς να τα σπάσουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3΄-4΄. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να συνεχίσουν να μαγειρεύονται τα αυγά.
Για να μη σπάσουν τα αυγά, αντί να τα ρίξουμε κατευθείαν πάνω από την κατσαρόλα, τα σπάζουμε πρώτα ένα-ένα μέσα σε ένα μπολάκι και το περιχύνουμε προσεχτικά ακριβώς πάνω από τις πατάτες σε διάφορα σημεία το καθένα. Θα ψηθούν εντελώς χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε τίποτα άλλο. Δε μένει ίχνος ενοχλητικού ωμού ασπραδιού.
Σερβίρουμε με θρυμματισμένη φέτα από πάνω.
(πηγή: Πρώτο Θέμα 18-10-23)