Περιοδικό

Συνταγές Τσελεμεντέ – Για σήμερα Ρεβίθια

Κάθε μέρα και μετά την επιτυχημένη σειρά συνταγών του Θεόδωρου Δημητριάδη θα αναρτούμε μια συνταγή από το περίφημο βιβλίο του Τσελεμεντέ*.

ΣΟΥΠΑ ΡΕΒΙΘΙΑ

Η σούπα των  ρεβιθιών γίνεται με διάφορους τρόπους, ή μάλλον η προπαρασκευή των ρεβιθιών για να ξεφλουδιστούν ή για να χυλώσουν καλύτερα  έχει διάφορους τρόπους οι οποίοι είναι αποτελεσματικότεροι. Ο παρακάτω τρόπος είναι προτιμότερος, κατά τον μάγειρα.

Βάζουμε τα ρεβίθια να μουσκέψουν για 8-10 ώρες μέσα σε χλιαρό νερό με μια χούφτα αλάτι. Μετά τα στραγγίζουμε να φύγει εντελώς το νερό κι έπειτα ρίχνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας σόδα (σε αναλογία 1 οκά ρεβίθια ανακατεύοντας τα καλά. Ψήνουμε για 8-10 λεπτά της ώρας και τα ξεπλένουμε κατόπιν με άφθονο νερό, όσο γίνεται ζεστό, ώστε να φύγει εντελώς η σόδα.

Τα βάζουμε τότε σε μια πετσέτα και κλείνουμε τις άκρες αυτής, ενώ τα τρίβουμε καλά μέχρι να ξεφλουδιστούν όλα και τα ρίχνουμε σε άφθονο νερό ώστε να απομακρυνθούν οι φλούδες από τα ρεβίθια.

Τέλος τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα ή χύτρα πήλινη με το ανάλογο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν βράση, ενώ τα ξαφρίζουμε. Έπειτα ρίχνουμε κρεμμύδια κομμένα ψιλά (αναλογία σε 1 οκά ρεβίθια 100 δράμια σχεδόν κρεμμύδια) και το ανάλογο λάδια, αλάτι και εάν επιθυμούμε λίγες ρίζες σέλινου, ή μαϊντανού και καρότα κομμένα ψιλά. Συνήθως όμως στα ρεβίθια αρκούν τα κρεμμύδια.

Εάν επιθυμούμε επίσης βάζουμε τα ρεβίθια να βράσουν χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε.

Νικόλαος Τσελεμεντές είναι ο Εθνικός μας Μάγειρας, ο οποίος αρχικά,  τη 10ετια του 1920, δούλεψε σε ελληνικό μαγειρείο (του θείου του). Σπούδασε τη Μαγειρική στο Εξωτερικό και  δούλψε σε μεγάλα εστιατόρια  της αλλοδαπής  και το 1930,  εξέδωσε τον ΟΔΗΓΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, έναν πυκνογραμμένο  τόμο 420 σελίδων.  Το βίβλο αυτό έκανε αίσθηση, βγήκε σε 13 ανατυπώσεις και καθιέρωσε το όνομα Τσελεμεντές ως σύμβολο της μαγειρικής.

Το βιβλίο είναι γραμμένο  στην καθαρεύουσα με ψιλές, περισπωμένες, κλπ και δεν διαβάζεται σήμερα εύκολα. Για αυτόν τον λόγο σας τον μεταφέρουμε προσαρμοσμένο γλωσσικά στο σήμερα. Κάθε μέρα μια συνταγή από αυτές που θεωρούμε πιο χρήσιμες. Χρησιμοποίησε στις συνταγές ως υλικό το βούτηρο (φυτικού ή ζωικού) που ήταν τότε καθιερωμένο, αντί για λάδι και ως προς το βάρος χρησιμοποιεί την οκά και τα δράμια, οπότε διευκρινίζουμε για τους υπολογισμούς σας μια οκά= 1280 γραμμάρια και 100 δράμια:=320 γραμμάρια.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button