Συνταγή τσελεμεντέ για σήμερα : Κοτόπουλο φούρνου με πατάτες
Το κοτόπουλου φούρνου με πατάτες είναι ένα από τα κλασσικά και αγαπημένα πιάτα όλης της οικογένειας, αφού εκτός από μια οικονομική είναι και γρήγορη λύση .
Υλικά για 4-6 άτομα:
- 1 κοτόπουλο περίπου 1,5 κιλό
- Ελαιόλαδο για το
- 1 κιλό πατάτες (επιλέξτε αυτές τις μικρές καλύτερα για τον φούρνο)
- 2 κλωναράκια δενδρολίβανο
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι
- χυμό από ένα λεμόνι (ανάλογα με το πόσο λεμονάτο το επιθυμείτε)
- Πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
1) Πλένετε καλά το κοτόπουλο και αφαιρείτε τα εντόσθια και τυχόν πούπουλα που έχετε . Το σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το αφήνετε να στραγγίσει καλά. Σε όλη τη διαδικασία, χρησιμοποιείτε γάντια .
2) Το αλείφετε με ελαιόλαδο (ένα μείγμα με ελαιόλαδο, λεμόνι, πιπέρι, αλάτι και ελάχιστη πάπρικα). Φυσικά και στο εσωτερικό του με δεντρολίβανο επίσης.
3) Καθαρίζετε τις πατάτες καλύτερα κυδωνάτες, ή ο,τι άλλο σχήμα επιθυμείτε. Σε ένα μπολ τις περνάτε και αυτές από το μείγμα λαδιού, λεμονιού, ρίγανης και αλατιού για έξτρα γεύση
4) Βάζετε το κοτόπουλο σε ταψί και τοποθετείτε γύρω του τις πατάτες. Τα περιχύνετε με ένα μείγμα από ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, λίγο νερό ή λευκό κρασί και ένα κουταλάκι μουστάρδα απαλή αν επιθυμείτε για να δώσετε σώμα και έξτρα γεύση.
5) Επειδή το κοτόπουλο είναι ολόκληρο, χρειάζεται περισσότερη ώρα ψησίματος. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 1,5 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς κελσίου. Καλό είναι τα πρώτα 45 λεπτά να χρησιμοποιήσουμε αλουμινόχαρτο για να το καλύψουμε.
6) Βγάζω από το φούρνο και περιμένουμε περίπου 10-15 λεπτά για να μη χάσουμε τα ζουμιά του.
*Ο Νικόλαος Τσελεμεντές είναι ο Εθνικός μας Μάγειρας, ο οποίος αρχικά, τη 10ετια του 1920, δούλεψε σε ελληνικό μαγειρείο (του θείου του). Σπούδασε τη Μαγειρική στο Εξωτερικό και δούλψε σε μεγάλα εστιατόρια της αλλοδαπής και το 1930, εξέδωσε τον ΟΔΗΓΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, έναν πυκνογραμμένο τόμο 420 σελίδων. Το βίβλο αυτό έκανε αίσθηση, βγήκε σε 13 ανατυπώσεις και καθιέρωσε το όνομα Τσελεμεντές ως σύμβολο της μαγειρικής.