UncategorizedΕπίκαιραΕπιλεγμένα

ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: Απανωτές αυταρχικές διατάξεις κατά της Αυτοδιοίκησης από τη Ν.Δ – Τι ισχύει για το Δήμο Λημνο.

Τμήμα Αυτοδιοίκησης                                                       29-7-2022

 Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου

Του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απανωτές αυταρχικές διατάξεις κατά της Αυτοδιοίκησης, της Δημοκρατίας και των συνθηκών ζωής των συνδημοτών.

Με τον νέο νόμο 4954 που επέβαλε ο Βορίδης  πριν μερικές μέρες, μόνο με τους ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών, –επαναφέρει τον ασφυκτικό κομματικό έλεγχο στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, –περιορίζει την δυνατότητα των Δημοτικών Συμβουλίων, να ελέγχουν τις αυθαιρεσίες των δημοτικών αρχών, –καταργεί την ΔΕΔΑΠΑ Λήμνου!

  • Μετά τις ρυθμίσεις των νόμων Θεοδωρικάκου που ανέτρεψαν τις διατάξεις του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι για την λειτουργία των οργάνων των ΟΤΑ και ουσιαστικά υποκαθιστούν το Δημοτικό Συμβούλιο από την οικονομική επιτροπή και ήδη κρίνονται αντισυνταγματικές από το ΣτΕ,
  • Ύστερα από την κατάργηση της δυνατότητας του δημοτικού συμβουλίου να συζητάει οποιοδήποτε θέμα της οικονομικής επιτροπής θεωρεί σημαντικό,
  • κατόπιν της ψήφισης του νέου εκτρωματικού αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου όπου με το 43% κατοχυρώνεται στον πρώτο συνδυασμό το 60% των εδρών εκμηδενίζοντας έτσι την αντιπολίτευση και την κατάργηση των αυτόνομων ψηφοδελτίων στις  Κοινότητες,

 με περισσό θράσος φιμώνουν τις μειοψηφίες και τους απαγορεύουν να θέτουν προ ημερησίας διατάξεως θέματα για συζήτηση!

Με τον νέο νόμο διορίζει μετακλητούς Γενικούς  Γραμματείς ως κομματικούς επόπτες, προκειμένου να περνάνε πιο ανώδυνα τη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Και αυτό γρήγορα και στα μουλωχτά ως τροπολογία, χωρίς κανέναν απολύτως διάλογο με τις παραπαίουσες και πολιτικά αμήχανες αρχές της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, όπου ως γνωστόν υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία προσκείμενων στην Ν.Δ. αιρετών. Ίσως για να μην τις φέρει σε δύσκολη θέση.

 

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενδυνάμωσε την Αυτοδιοίκηση αποδυναμώνοντας τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις, με τη θεσμοθέτηση της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας και ελέγχου νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ που προβλεπόταν άλλωστε από τον Καλλικράτη, πρότεινε και ψήφισε στην πρώτη σχετική διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος τη δυνατότητα της Βουλής να καταργήσει τις επτά αποκεντρωμένες διοικήσεις με τον συντονισμένο έλεγχο σκοπιμότητας που ασκούν και να οργανώσει διαφορετικά την αναγκαία αποκεντρωμένη παρουσία του κεντρικού κράτους. Αλλαγή που δυστυχώς ανέτρεψε η Ν.Δ. στη δεύτερη διαδικασία έγκρισης της συνταγματικής  αναθεώρησης. Δυστυχώς επιστρέφουμε στην προ του 1980 κατάσταση του πολιτικού – διοικητικού συστήματος της χώρας.

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, υπερασπίστηκαν την αναγκαιότητα για δημοκρατική λειτουργία των Οργάνων της Αυτοδιοίκησης, ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα διαβίωσης των Δημοτών. Ιδιαίτερα ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης  Μπουρνούς, εναντιώθηκε στην κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Λήμνου, (υπερασπιζόμενος  την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου), ενέργεια που επιβαρύνει τους Κατοίκους της Λήμνου, περιβαλλοντικά  και  οικονομικά.

 

Χρέος όλων των δημοκρατικών αυτοδιοικητικών, αλλά και όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να σταματήσουν αυτή την αυταρχική,  αντιδημοκρατική πορεία και να διεκδικήσουν ώριμες θεσμικές αλλαγές με ουσιαστική αποκέντρωση και ισχυρή αυτοδιοίκηση για δημοκρατικούς και αποτελεσματικούς ΟΤΑ.

 

 

Υπεύθυνος Τμήματος Αυτοδιοίκησης

Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου

Δημήτρης Ζαχαριάδης

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button