Περιοδικό

Τα χωριά της Λήμνου γιατί είναι χτισμένα μακριά από τη θάλασσα;

Τα χωριά της Λήμνου  γιατί είναι χτισμένα μακριά από τη θάλασσα;

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Ο κύριος λόγος είναι οι πειρατές και η υγρασία.

Πολλά από αυτά μάλιστα αρκετά ψηλά, όπως λ.χ. Θάνος, Πλατύ, Κορνός, Κάσπακας, Σαρδές, Δάφνη, Άγιος Δημήτριος, Κατάλακκο, Καμίνια κ.ά.

Ούτε υπάρχουν «διπλά» χωριά όπως σε άλλα μέρη, όπου έχουμε π.χ. Άνω Μηλιά – Κάτω Μηλιά.

Την πιο γνωστή και παλιά απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα την δίνουν οι ιστορικοί και έχει να κάνει με την προστασία τους παλιά από τους πειρατές. Πράγματι, παλιά οι πειρατές έκαναν επιδρομές στη Λήμνο αλλά και στα άλλα ελληνικά νησιά και λήστευαν εύκολα όσα ήταν κοντά στην ακτή. Έτσι, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να χτίσουν τα χωριά τους στην ενδοχώρα και προτίμησαν τα πιο ψηλά μέρη όπου μπορούσαν και να τα οχυρώσουν ή να τα υπερασπιστούν πιο εύκολα.

Υπάρχει όμως και μια άλλη εξήγηση, πολύ απλή, που έχει να κάνει με την υγεία και το κλίμα. Για να αποφύγουν την υγρασία από τη θάλασσα, ιδιαίτερα τον χειμώνα. Αυτό το ξέρουν καλά σήμερα όσοι έχουν εξοχικό κοντά στη θάλασσα. Τα σπίτια τους από την υγρασία παρουσιάζουν σημαντικές φθορές και το χειμώνα όταν δεν τα χρησιμοποιούν κλείνουν ερμητικά πόρτες, παράθυρα και χαραμάδες.

Οι μεγάλες πόλεις, βέβαια, όπως ο Μούδρος και η Μύρινα, είναι χτισμένες στον μυχό μεγάλων φυσικών κόλπων, από όπου ανέπτυξαν εμπορικές και άλλες σχέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Μπορεί βέβαια σήμερα να μην υπάρχουν πειρατές, αλλά το κλίμα ήταν πάντα το ίδιο, με υγρασία το χειμώνα κοντά στη θάλασσα. Αυτές λοιπόν ήταν οι δύο αιτίες που τα περισσότερα χωριά της Λήμνου είναι χτισμένα, από παλιά, μακριά από τη θάλασσα.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button