Τα φρούτα του καλοκαιριού
Τα φρούτα του καλοκαιριού
Το καλοκαίρι υπάρχει τεράστια επιλογή φρούτων. Τα πιο δημοφιλή και τα οφέλη τους για την υγεία μας είναι τα εξής.
Καρπούζι:
Το αγαπημένο αυτό φρούτο μάς προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά. Το λυκοπένιο που περιέχεται στο καρπούζι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την καρδιαγγειακή υγεία μας και είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τη βέλτιστη υγεία των οστών. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καρπουζιού έχει επίσης συσχετιστεί με τη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας λόγω του ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος μέσω αγγειοδιαστολής.
Επίσης, το καρπούζι είναι πλούσιο σε κάλιο το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση του ασβεστίου στο σώμα μας, με αποτέλεσμα να έχουμε ανθεκτικότερα οστά και αρθρώσεις, ενώ το πλούσιο κάλιο που περιέχεται στο καρπούζι είναι μια φυσική πηγή ηλεκτρολύτη που βοηθά στη ρύθμιση της δράσης των μυών στο σώμα μας αλλά και των νεύρων.
Παράλληλα, το καρπούζι είναι θαυμάσια πηγή Βήτα-καροτίνης η οποία μετατρέπεται μέσα στο σώμα σε βιταμίνη Α και βοηθάει στην παραγωγή των χρωστικών ουσιών στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Η βιταμίνη Α διατηρεί, επίσης, υγιές δέρμα και δόντια. Ακόμα, η περιεκτικότητα βιταμίνης C που είναι σημαντική για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι εκπληκτικά υψηλή στο καρπούζι.
Πεπόνι:
Προσφέρει μεγάλη ποσότητα καροτενοειδών που προστατεύουν την όραση και κατ’ επέκταση της βιταμίνης Α που δρα σαν αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιγηραντική ουσία. Το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και δρα επίσης σαν αντιοξειδωτικό, προάγει τη δημιουργία κολλαγόνου και βοηθά και στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Κεράσι:
Τα κεράσια έχουν αντικαρκινική και καρδιαγγειακή δράση λόγω των ανθοκυανινών που περιέχουν. Επίσης, είναι αυξημένα σε κάλιο. Έχουν, ακόμα, μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Σύκα:
Τα σύκα είναι πάρα πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες κι έτσι τα συνιστούν σε άτομα με κακή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, είναι ιδανικά για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ασβέστιο.
Να μη ξεχνάμε επίσης τα νόστιμα και αρωματικά βερίκοκα, τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα.
Η καλύτερη εποχή για να αγοράζουμε πιο φτηνά τα φρούτα δεν είναι όταν πρωτοεμφανιστούν, αλλά προς το τέλος, τότε που είναι και πιο ώριμα και πιο νόστιμα.