Απόψεις

Τα γατόσπιτα στη Λήμνο

Τα γατόσπιτα στη Λήμνο

Γραφει ο Θ. Δημητριάδης

Αυτές τις ημέρες αναμένεται να συζητηθεί στη βουλή ένα νέο νομοσχέδιο που θα αφορά τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα. Παράλληλα σε πολλά μέρη της πατρίδας μας εθελοντές και φιλοζωϊκά σωματεία άρχισαν να δραστηριοποιούνται σχετικά με την σίτιση και φροντίδα γατιών. Φαίνεται ότι άρχισαν να μιμούνται το παράδειγμα της Λήμνου.

 

Στην Σύρο, για παράδειγμα, εκτός από τα συμβατικά καφενεία, δημιούργησαν και τα περίφημα «γατοκαφενεία», δηλαδή γωνιές σε δέκα σημεία του νησιού, όπου υπάρχουν οργανωμένες και καθαρές ταΐστρες. Οι εθελοντές φυτεύουν δένδρα και λουλούδια, απομακρύνουν σκουπίδια και μπάζα, έτσι ώστε η εικόνα που βλέπουν οι περαστικοί να είναι ωραία και πολιτισμένη. Έτσι μπαίνουν και οι ίδιοι οι πολίτες στο σκεπτικό πως ούτε πρέπει ούτε αρκεί να αφήσουν ένα αλουμινόχαρτο με αποφάγια στον δρόμο.

Επιπλέον, δημιούργησαν ένα πρόγραμμα στείρωσης των αδέσποτων για τις 7.000 αδέσποτες γάτες του νησιού. Το πρόγραμμα ονομάζεται “We live together», το οποίο στηρίζουν και χρηματοδοτούν φορείς και ιδιώτες.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο κτηνίατρος κ. Βορίσσης, ο οποίος σε συνεργασία με την συγγραφέα Χαρά Γιαννακοπούλου ετοιμάζουν να εκδώσουν δύο παραμύθια, «Ο Γατούλης Χαλεπάς» και ο «Πειρατής Λουκούμης».

Παρόμοιο πρόγραμμα άρχισε να λειτουργεί και στην Τήνο ενώ στις Σπέτσες πρόκειται να ανοίξει παρόμοιο ιατρείο μικρών ζώων.

 

Στο θέμα της προστασίας γατιών έχει προηγηθεί η Λήμνος, όταν πριν από δύο χρόνια οι μαθητές του Γυμνασίου Μύρινας λειτούργησαν σαν μια φιλοζωική ομάδα. Το Φιλοζωικό Σωματείο Λήμνου «Αδέσποτες Ψυχές» άρχισε μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών σίτισης και διαβίωσης των αδέσποτων γατιών του νησιού, καθαρίζοντας, βάφοντας και επιδιορθώνοντας τις ταΐστρες που έχουν τοποθετηθεί σε επτά σημεία της Μύρινας, σε συνεργασία με τον Δήμο Λήμνου και την Κοινότητα Μύρινας.

Έφτιαξαν γατόσπιτα για τα αδέσποτα ζώα από λάστιχα αυτοκινήτων, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος που έχει πραγματοποιηθεί στο σχολείο τους με τίτλο «Στις αδέσποτες γατούλες με αγάπη». Αυτά τα γατόσπιτα δίνουν μια ιδέα που όλοι μπορούμε να εφαρμόσουμε στις γειτονιές μας, αρκεί να έχουμε ένα παλιό λάστιχο.

Σε σχετική ανακοίνωση το Φιλοζωϊκό Σωματείο Λήμνου επισημαίνει:

 

«Τα ζώα δεν είναι αδέσποτα από επιλογή τους. Είναι ζωντανά πλάσματα που οι άνθρωποι εγκαταλείπουν» σχολιάζει το Φιλοζωικό Σωματείο Λήμνου στη σχετική ανάρτηση. «Η ζωή στον δρόμο είναι δύσκολη και επικίνδυνη και κανένα ζωντανό πλάσμα δεν θα την επέλεγε ποτέ. Αντί να διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση που εμείς δημιουργήσαμε, ας κάνουμε κάτι για να τα βοηθήσουμε. Παρακαλούμε διατηρήστε τις ταΐστρες και τους χώρους γύρω από αυτές καθαρούςΣεβαστείτε τα ζώα και σεβαστείτε τον κόπο και τον χρόνο των εθελοντών και των παιδιών. Μην ξεχνάτε πως όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την διαφορά!».

 

Στην πρωτοποριακή και αξιέπαινη αυτή προσπάθεια πήραν μέρος, εκτός από τους μαθητές, ο κ. Ρόκκος, διευθυντής του Γυμνασίου Μύρινας που πάντα δείχνει ευαισθησία στο θέμα των αδέσποτων, η κα Γεροντάρα, εμπνεύστρια του προγράμματος και ο κ. Βαϊόπουλος, καθηγητής τεχνολογίας του Γυμνασίου Μύρινας, που βοήθησε τα παιδιά στην υλοποίηση των κατασκευών.

Συμπαραστάτες και άξιοι συγχαρητηρίων επίσης ο κ. Ποντίκας, υπεύθυνος αντιδήμαρχος για τα αδέσποτα, η κα Μοσχάκη, πρόεδρος της Κοινότητας Μύρινας, ο κ. Κατσικάς και ο κ. Αμπελώμος που συνεργάστηκαν για αυτήν την ωραία πρωτοβουλία, η οποία φαίνεται ότι άρχισε να βρίσκει μιμητές και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button