ΕπιλεγμέναΛήμνος

Τα καλά νέα: Η Μάντρα της Λημνου στην άυλη κληρονομιά της !

ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ:  Εγγραφή της μάντρας της Λήμνου στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Παρά την πρωτόγνωρη δοκιμασία που γνωρίζει η ανθρωπότητα λόγω κορωνοιού και την απομόνωση που βιώνουμε, φαίνεται ότι μικρές αχτίδες ζωής και προόδου είναι αρκετές για να μας πείσουν ότι δεν σταματούμε να εργαζόμαστε, να ονειρευόμαστε και να ελπίζουμε.

Τα καλά νέα μας ήρθαν από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Θα θυμούνται ίσως πολλοί από σας την κατακλυσμιαία ημέρα της 21ηςΝοεμβρίου 2019, όταν ο Προϊστάμενος κ. Γ. Δρίνης και η κ. Μ. Σερέτη του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ και η φίλη πλέον της Λήμνου, κυρία Ανδρομάχη Οικονόμου, Διευθύντρια Ερευνών του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών,ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και μας τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση που οργανώναμεγια την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Λήμνου, στο Μαρούλα. Εν τέλει όλα ακυρώθηκαν εκείνο το βράδυ εξαιτίας της μεγάλης σε διάρκεια διακοπής ρεύματος που μας ανάγκασε να μείνουμε για ώρες στο σκοτάδι!

ΗΑνεμόεσσα και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), δύο φορείς που συνεργάζονται στενά στο Πρόγραμμα TerraLemnia, συμφώνησαν και ανέλαβαν την πρωτοβουλία Εγγραφής Στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λήμνου στο Εθνικό Ευρετήριο της Ελλάδας. Το Εθνικό Ευρετήριο αποτελεί την προσπάθεια καταγραφής της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας με τρόπο έγκυρο και επίκαιρο. Δίνεται η ευκαιρία στους ίδιους τους φορείς της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (κοινότητες, ομάδες, ακόμα και μεμονωμένα άτομα) να μοιραστούν με το κοινό, τόσο της χώρας τους όσο και της διεθνούς κοινότητας, πληροφορίες για τη συλλογική τους ταυτότητα, τις πολιτισμικές τους εμπειρίες, καθώς και να προτείνουν τρόπους για τη μελέτη και τη διαφύλαξη της ΑΠΚ.

Το 2019, κατατέθηκε ο πρώτος φάκελος για την ένταξη του μελίπαστου/μελίχλωρου στο Εθνικό Ευρετήριο ΑΠΚ. Η διαδικασία αυτή προχωράει ομαλά.Περιμένουμε τυχόν τελευταίες παρατηρήσεις από την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή και μόλις έχουμε τη θετική γνωμοδότησήτης, η απόφαση εγγραφής του στοιχείου στο Εθνικό Ευρετήριο θα αποσταλεί στην Υπουργό Πολιτισμού προς υπογραφή.

Το 2020, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο ΑΠΚ και της μάντρας της Λήμνου, του μεικτού, αγροτο-κτηνοτροφικού συστήματος οργάνωσης του πρωτογενούς τομέα του νησιού, που χαρακτηρίζει το τοπίο και συνδέεται με την ταυτότητα του τόπου.Οι μάντρες της Λήμνου συγκροτούν ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15/04/2020

 

ένα σύστημα οργάνωσης του αγροτο-κτηνοτροφικού τομέα του νησιού, το οποίο καθορίζουν περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί παράγοντες (βιοποικιλότητα, κλίμα, ανάγλυφο, παραδοσιακές αγροτικές πρακτικές, κοινωνικοοικονομικές δομές). Γύρω από τη μάντρα αναπτύσσεται ένα σύστημα εγκαταστάσεων, βοσκοτόπων, καλλιεργειών και ανθρώπινων σχέσεων που δρουν συμπληρωματικά και επέτρεψαν στους ανθρώπους να επιβιώνουν για αιώνες. Φορείς του στοιχείου της μάντρας είναι στην πλειοψηφία τους οι κεχαγιάδες, οι αγροτο-κτηνοτρόφοι της Λήμνου, οι οποίοι είτε διαθέτουν παραδοσιακές μάντρες είτε τις νοικιάζουν, αναπτύσσοντας δίπλα και σύγχρονα προβατοστάσια. Οι λειτουργίες της μάντρας, οι οποίες διατηρούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους, εξακολουθούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες των κτηνοτρόφων του ιδιαίτερου, μικτού γεωργο-κτηνοτροφικού συστήματος που χαρακτηρίζει τον πρωτογενή τομέα και την οργάνωση του αγροτικού χώρου της Λήμνου.Αυτήν ακριβώς τη ζωντανή κληρονομιά του τόπου μας θέλουμε να καταγράψουμε και να αναδείξουμε με την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει.

Θυμίζουμε ότι η διαδικασία εγγραφής αποτελείται από τρία στάδια, τη συμπλήρωση της Δήλωσης Πρόθεσης Υποβολής του στοιχείου, τη δημόσια διαβούλευση και την επεξεργασία του Δελτίου Στοιχείου ΑΠΚ και τέλος την υποβολή του ολοκληρωμένου Δελτίου για τη μάντρα της Λήμνου στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, προϊόν εσωτερικής διαβούλευσης του δεύτερου σταδίου. Το Φεβρουάριο του 2020 προχωρήσαμε στο πρώτο βήμα, με την κατάθεση τηςσχετικής Δήλωσης Πρόθεσης Υποβολής.

Η Δήλωση εγκρίθηκε (δείτε εδώ για τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της διαδικασίας: http://ayla.culture.gr/anartisi-dilwsewn-prothesis-ypovolis-2020/) και προχωράμε στην επόμενη φάση, αυτή της συμπλήρωσης του σχετικού Δελτίου. Οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

– Πληροφορίες για τη μάντρα όπως απαντάται σήμερα

– Πληροφορίες για τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό τους

– Πληροφορίες για τα προϊόντα που παράγονται ως αποτέλεσμα της επιτέλεσης του στοιχείου της μάντρας

– Ιστορικά στοιχεία για τη μάντρα

– Πληροφορίες για τη σημασία της σήμερα

– Στοιχεία για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της μάντρας σήμερα.

 

Εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω του COVID-19, ξεκινάμε με βιβλιογραφική έρευνα και μόλις η κατάσταση το επιτρέψει θα προχωρήσουμε και την έρευνα στο πεδίο. Θα ήταν πραγματικά πολύτιμο να μοιραστείτε μαζί μας πληροφορίες / φωτογραφίες/ μαρτυρίες που θα βοηθήσουν στη συμπλήρωση του δελτίου της ΑΠΚ, συμβάλλοντας στην καταγραφή και διαφύλαξη ενός τόσο σημαντικού στοιχείου του πολιτισμού της Λήμνου. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15/04/2020

 

Ελπίζουμε σύντομα να έρθουν καλύτερες μέρες και να γιορτάσουμε μαζί σας τα καλά νέα για το μελίπαστο και να προχωρήσουμε πιο δυναμικά και μαζί σας τη μελέτη για τη μάντρα!

Ευχόμαστε ολόψυχα σε όλους ένα ευλογημένο και ελπιδοφόρο Πάσχα και είθε η Ανάσταση του Κυρίου να απαλείψει όλα τα δεινά που μας καταθλίβουν !

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button