Περιοδικό

Τα λαϊκά τραγούδια του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ

Τα λαϊκά τραγούδια του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Οι Έλληνες και οι Ιταλοί είμαστε πολύ του τραγουδιού. Το καλοκαίρι που πέρασε είχαμε πολλές μουσικές εκδηλώσεις. Τι ακούμε, λοιπόν σ’ αυτές τις συναυλίες; Τι ακούμε στα ραδιόφωνα, στα πάρτι, στα κινητά;

Ακούμε σύγχρονα ελληνικά ελαφρά. Σπάνια λαϊκά, ρεμπέτικα και άλλα παλιά.

Υπάρχουν όμως πολλοί ακροατές, κάποιας μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουν όλη τη μέρα ανοιχτό το ραδιόφωνο τους και περιμένουν να ακούσουν κάτι πιο παλιό. Είναι οι γενιές που μεγάλωσαν με το τρανζίστορ, με το ραδιόφωνο συνεχώς ανοικτό, με τα λαϊκά τραγούδια της δεκαετίας του ’50, του ’60, του ’70 να είναι το σάουντρακ της ενηλικίωσής τους. Εκεί αναγνωρίζουν τα μεράκια τους, τις χαρές και τις λύπες.

Όπως είχε σοφά διαπιστώσει κι ο Χατζιδάκης στην περιβόητη ομιλία του για το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι, δεν είναι γι’ αυτούς η Σονάτα 110 του Μπετόβεν ή τα μονότονα σημερινά.τάμπα-τούμπα-τάμπα-τούμπα.

 

Τα λαϊκά και τα δημοτικά τραγούδια είναι γενικά οι αυθεντικοί και παραδοσιακοί ήχοι του λαού μας είναι τα πρώτα μας ακούσματα, συνοδεύουν τις χαρές και τις λύπες μας, τους έρωτές μας, την ξενιτιά, την αδικία της κοινωνίας, είναι πανταχού παρόντες και τα πάντα εκφράζοντες με μια πενιά, με δύο στίχους.

Στην εποχή όμως της νέας τάξης, τα ακούσματα αυτά κινδυνεύουν να θεωρηθούν ξεπερασμένα, ντεμοντέ. Πώς να αντέξουν μέσα στην πλημμύρα νέων καλλιτεχνών και ασμάτων, σύγχρονων και «μοδάτων»;

 

Γι’ αυτό το ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ, που εκπέμπει στα 96 FM από τη Μύρινα (και μέσω Ιντερνετ), με διευθυντή και ιδιοκτήτη τον Ηλία Κότσαλη, έχει φανατικούς ακροατές, επειδή ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος του περιλαμβάνει αυτά τα μελωδικά, εκφραστικά παλιά λαϊκά τραγούδια.

 

Ηλία, σε ευχαριστούμε που με τα διαλεγμένα ωραία σου τραγούδια, την ζωντανή ενημέρωση και τις άλλες εκπομπές μας κρατάς μέρα-νύχτα μια πολύ ευχάριστη συντροφιά!

 

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button