Περιοδικό

Τα λουκούμια πάλι στη μόδα

Τα λουκούμια πάλι στη μόδα

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Η μόδα πάντα κάνει κύκλο και ξαναγυρίζει. Τα λουκούμια είναι παραδοσιακό γλύκισμα, το σέρβιραν οι γιαγιάδες μας τότε που δεν υπήρχαν ζαχαροπλαστεία όπως σήμερα και η φτώχεια δεν επέτρεπε πολυτέλειες.

Σήμερα τα λουκούμια επανήλθαν, περισσότερο γιατί είναι ένα γνήσιο προϊόν, αλλά και γιατί αποτελεί μια εύκολη και φτηνή λύση.

Σερβίρονται σε μικρά κομμάτια κυβικού σχήματος είτε ως επιδόρπιο είτε με τον καφέ. Συχνά περιέχουν αμύγδαλο και διατίθενται σε διάφορες γεύσεις οι πιο συνηθισμένες από τις οποίες είναι το τριαντάφυλλο, το περγαμόντο και η μαστίχα. Υπάρχει και η παραλλαγή με ινδική καρύδα.

Η παραγωγή τους στην Ελλάδα ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και κατά τόπους έχουν δημιουργηθεί διάφορες παραλλαγές.

Φημισμένα είναι τα λουκούμια της Σύρου και της Λήμνου.

Στις Σέρρες παράγεται ένα τοπικό είδος λουκουμιού, ο ακανές, που ξεχωρίζει για την έντονη γεύση του λόγω του κατσικίσιου βούτυρου που περιέχει.

Μια ακόμα χαρακτηριστική συνταγή παράγεται στην Κομοτηνή και ονομάζεται σουτζούκ λουκούμ.

 

Στη Λήμνο τα λουκούμια τα έφερε ο Βασίλης Αχιλλαδέλης αμέσως μετά την περίοδο της Κατοχής. Αρχικά ξεκίνησε φτιάχνοντας ταχίνι και σησαμέλαιο, προϊόντα απαραίτητα τότε για την επιβίωση των ανθρώπων. Αργότερα προσέθεσε στην επιχείρηση τα λουκούμια και τους χαλβάδες, για να την παραλάβουν οι υιοί και να την εξελίξουν ακόμα περισσότερο με υπερσύγχρονη τεχνολογία και νέα προϊόντα, τα γνωστά μας γλυκά κουταλιού, σταφυλόσταγμα, βανίλια-μαστίχα (το γνωστό καλοκαιρινό “υποβρύχιο”), ταχίνι, σησαμέλαιο, φρουί-γκλασέ, πετιμέζι-μούστο, βυσσινάδα κ.ά.

 

Τα λημνιά λουκούμια ΑΧΙΛΛΑΔΕΛΗ παρασκευάζονται σε διάφορες γεύσεις με την προσθήκη φρούτων και ξηρών καρπών και διατίθενται σε συσκευασίες των 400 γρ. 500 γρ., σε οικογενειακή 800 γρ. και σε οικονομική συσκευασία “μπουκιές”. Ξεχωρίζουν γιατί παρασκευάζονται από αγνά υλικά, με μεράκι και φροντίδα και με γνώμονα πάντα την ικανοποίηση του πελάτη. Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες που διαθέτει η Λήμνος και συμπληρωματικά από άλλες περιοχές της Ελλάδας επιλεκτικά και με κριτήριο πάντα την άριστη ποιότητα.
Πέρα από τα αγνά και προσεκτικά επιλεγμένα υλικά, η επιτυχία όλων των προϊόντων «Αχιλλαδέλη» βασίζεται και στις παραδοσιακές συνταγές με βάση τις οποίες παρασκευάζονται και έχουν τις ρίζες τους στο μακρινό παρελθόν, όταν οι νοικοκυρές γνώριζαν καλά τα μυστικά της επιτυχίας στην κουζίνα.

 

Συνταγή «σκέτου» λουκουμιού (χωρίς αμύγδαλα, βγάζει περίπου 65 κομμάτια)

ΥΛΙΚΑ:

25 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

100 γραμμάρια corn flour

700 γραμμάρια ζάχαρη

Χυμό ενός λεμονιού

3 κουταλιές ζελατίνη σε σκόνη

Κόκκινο ή ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής

2 κουταλιές ροδόνερο (προαιρετικά)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

Τοποθετήστε διαφανή μεμβράνη σε ένα τετράγωνο ταψί. Κοσκινίστε την άχνη και 25 γρ. από το  corn flour σε ένα μπολ και κρατήστε το στην άκρη. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίξτε  τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και 400ml  νερού και ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά έως ότου να λιώσει η ζάχαρη. – μην το βράσετε. Σε άλλο, μικρό σκεύος, ανακατέψτε το υπόλοιπο corn flour με 100 ml κρύου νερού και έπειτα προσθέστε το σιρόπι.

Πασπαλίστε τη ζελατίνη στο υγρό μίγμα και ανακατέψτε με σύρμα μέχρι να γίνει λείο. Το όλο μίγμα πρέπει να πάρει βράση και έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για είκοσι ακόμη λεπτά σε μεσαία θερμοκρασία, ανακατεύοντας συχνά. Το μίγμα πρέπει να γίνει πηχτό και να λάβει ένα χλωμό κίτρινο χρώμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής που επιθυμούμε. Αφήνουμε να μείνει για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ροδόνερο προαιρετικά.

Αδειάζουμε στο ταψί και αφήνουμε να σταθεί σε δροσερό μέρος για μία νύχτα. Πασπαλίζουμε μια μεγάλη επιφάνεια κοπής με το υπόλοιπο μίγμα corn flour κι εκεί αναποδογυρίζουμε το μίγμα λουκουμιού. Αφαιρούμε το ταψί και τη μεμβράνη και κόβουμε σε κύβους, σκεπάζοντας απαλά με το μίγμα corn flour ή ζάχαρη άχνη. Αποθηκεύουμε σε αεροστεγές σκεύος με το υπόλοιπο μίγμα corn flour σε δροσερή θερμοκρασία δωματίου (κρατάει για ένα μήνα).

 

Τα λημνιά λουκούμια, όπως και όλα τα υπόλοιπα εκλεκτά προϊόντα Αχιλλαδέλη, μπορεί κανείς να τα βρει σε όμορφες συσκευασίες τόσο για το σπίτι όσο και για δώρο:

Στην Αθήνα: 1) Αθηνάς 27, κέντρο 2) Αγ.Μελετίου 78, κέντρο 3) Πελοποννήσου 10 Αγ. Παρασκευή 4) Χατζηχρήστου 8 Ακρόπολη 5) Κνωσού 14 Γλυφάδα 6) Ελ.Βενιζέλου 7 Ν.Ιωνία, 7) Π.Ράλλη 457 & Μουσών 44 Νίκαια.

Στον Πειραιά Κουντουριώτου 159, στο Παλ.Φάληρο Αχιλλέως 72.

Στη Θεσσαλονίκη:1) Εθν.Αντιστάσεως 7Α Καλαμαριά, 2) Βικτ.Ουγκώ 4 Olicatessen, 3) Βασ.Ηρακλείου 26 “Εδώδιμον”, 4) Κομνηνών 12 “Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης”, 5) Κων.Καραμανλή 42 “Bios Coop”, 6) Προφ.Ηλία 24 Πυλαία “Biofruit”, 7) Εμπορικό Κέντρο Πανόραμα “Εκλεκτά της Γης”, 8) Περιοχή αεροδρομίου “Φρουτομαγεία” 2310463528.

 

Στηρίζουμε με περηφάνια τα εκλεκτά προϊόντα του νησιού μας!

Εμπιστευόμαστε τους δικούς μας ανθρώπους που παράγουν από το 1945.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button