Απόψεις

Τα μυστικά για το κουρκούτι και τη σκορδαλιά για τον μπακαλιάρο

Τα μυστικά για το κουρκούτι και τη σκορδαλιά με τον μπακαλιάρο

Το έθιμο για αύριο 25 Μαρτίου έχει μπακαλιάρο τηγανιτό με σκορδαλιά.

Να θυμίσουμε όλα τα υλικά για μπακαλιάρο με σκορδαλιά, που περιλαμβάνουν και τα υλικά με το κουρκούτι και την σκορδαλιά:

700-800 γρ. μπακαλιάρος υγράλατος

250 ml νερό

160 ml μπύρα

250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Μία κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Μισή κουταλιά ζάχαρη

Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Ένα αυγό/χωρισμένο το ασπράδι από τον κρόκο (προαιρετικά)

1 κλωνάρι ρίγανη, κατά προτίμηση φρέσκια

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα.

 

Για την σπιτική σκορδαλιά:

4 πατάτες μεγάλες

5 σκελίδες σκόρδο

Χυμός από 1 λεμόνι

¼ κουταλάκι αλάτι

ελαιόλαδο όσο πάρει (περίπου 1 ποτήρι κρασιού)

 

Πώς κάνουμε το κουρκούτι (στο οποίο θα βουτήξουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου πριν τα βάλουμε να τηγανιστούν στην κατσαρόλα με το ηλιέλαιο)

Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, τον κρόκο του αυγού και την μπίρα και χτυπάμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν.

Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.

Χτυπώντας με το σύρμα προσθέτουμε σιγά, σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας ώσπου να πάρουμε έναν λείο χυλό. Προσθέτουμε και τη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη.

Σε καθαρό μπολ χτυπάμε το ασπράδι ώστε να γίνει μία σφιχτή μαρέγκα.

Προσθέτουμε τη μαρέγκα στα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα, απαλά, ώστε να κρατήσει τον όγκο της και να ενσωματωθεί στον υπόλοιπο χυλό.

Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τον μπακαλιάρο και το λάδι.

 

Πώς κάνουμε τη σκορδαλιά

Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βράζετε σε λίγο νερό.

Καθαρίζετε τις σκελίδες και τις βάζετε στο multi μαζί με το αλάτι και τον μισό χυμό λεμονιού. Τα πολτοποιείτε. Συνεχίζετε ρίχνοντας στο multi 1 πατάτα και 3 κουταλιές νερό και 1 ελαιόλαδο.

Αδειάζετε το μίγμα σε μπωλ και ρίχνετε και τις υπόλοιπες πατάτες μία-μία με τον ίδιο τρόπο.

Εάν στην προτελευταία πατάτα το μίγμα είναι πολύ ρευστό, λειώστε την τελευταία μόνο με το λάδι. Δοκιμάστε και προσθέστε ανάλογα λεμόνι ή λάδι.

Εάν το μίγμα σας είναι πιο ρευστό από όσο το θέλατε, περιμένετε λίγο να κρυώσει η σκορδαλιά και θα δείτε πως έχει σφίξει.

 

Να μη ξεχνάμε και το άλλο μυστικό, να ξαλμυρίζουμε πολύ καλά τον μπακαλιάρο αποβραδίς, αλλάζοντας 2-3 φορές το νερό.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button