Απόψεις

Τα νεότερα για το αγροτικό πετρέλαιο και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

Τα νεότερα για το αγροτικό πετρέλαιο και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης


Την επαναφορά του μέτρου επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Αγροτικού Πετρελαίου, αλλά μόνο για τους νέους αγρότες και όσους συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα και μόνο για το 2022, ανακοίνωσε προχτές ο πρωθυπουργός. Όπως είπε

«Έχω δώσει εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επεξεργαστούν ένα σχέδιο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022 για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα, καθώς και για τους νέους αγρότες».

 Το μέτρο στήριξης δίνει μια «ανάσα» στις συγκεκριμένες κατηγορίες αγροτών για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής των προϊόντων τους και θα συμπεριληφθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2022, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 19 Νοεμβρίου. Έρχεται να προστεθεί στη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στο 6% στις ζωοτροφές.

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες με τον πρωθυπουργό να αναφέρει ότι «ένας σημαντικός αριθμός αγροτών θα ωφεληθεί από αυτή την παρέμβαση».

Σημειώνεται ότι η επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου σταμάτησε για τους αγρότες το 2016. Με το τρίτο Μνημόνιο, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες εκτοξεύτηκε την 1η Οκτωβρίου 2016 στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο για να εξισωθεί με τον ΕΦΚ του ντίζελ. Είχε προηγηθεί η αύξησή του στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο την 1η Οκτωβρίου 2015 από 66 ευρώ το χιλιόλιτρο που ήταν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες περιμένουν μέχρι σήμερα να λάβουν την επιστροφή του ΕΦΚ του 2016, συνολικού ύψους 80-90 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά αυτά που δικαιούνται ούτε τα έχουν εισπράξει αλλά και ούτε έχουν συμψηφιστεί με οφειλές τους προς Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πώς επιστρέφεται ο ΕΦΚ στους αγρότες
Το ποσό της επιστροφής του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου ανά δικαιούχο υπολογίζεται με βάση τη ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζεται ότι απαιτείται για την εκτέλεση όλων των επεμβάσεων για κάθε καλλιέργεια ή ομάδα καλλιεργειών καθώς και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου.
Για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων, χρησιμοποιούνται δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας) και καθορίζεται το είδος και ο αριθμός των επεμβάσεων ανά καλλιέργεια ή ομάδα καλλιέργειας, καθώς και κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου, με βάση τα γενικά και γεωργοτεχνικά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τη διαφοροποίηση από περιοχή σε περιοχή για την ίδια καλλιέργεια.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button