Απόψεις

Τα ωραιότερα κάγκελα… Και όμως τα εξαφανίζουν. Ποιοι και γιατι;

Γραφει:  η Καιτη Σαπέρα Βρούντζου

Τα ωραιότερα κάγκελα και η ομορφότερη σιδερόπορτα στη Μύρινα (Κάστρο) υπήρχαν από όσο θυμάμαι, γιατί περνούσα και τα θαύμαζα, στο πάλαι ποτέ Παντελίδειο παρθεναγωγείο, σήμερα πανεπιστημιακή σχολή (εκεί πήγαινα στο δημοτικό σχολείο την τετάρτη τάξη του εξατάξιου Α΄ Δημοτικού σχολείου).
Η καγκελόπορτα και τα κάγκελα χάθηκαν πολύ νωρίς το 2000, προ πανεπιστημίου, άγνωστο από ποιούς και για που.
Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά για να καταλήξω στο ότι σε ένα site με παλιές φωτογραφίες της Λήμνου που ονομάζεται “Η Λήμνος στο πέρασμα του χρόνου”, είδα μια φωτογραφία με τον Δάσκαλο Ισίδωρο Δαμαλά στην αυλή αυτού του σχολείου με τους μαθητές του και στη φωτογραφία φαίνονται “καθαρά” τα κάγκελα στα οποία αναφέρομαι στην αρχή.
Τώρα κάγκελα στο χώρο δεν υπάρχουν και έχει τοποθετηθεί μια καγκελόπορτα πολύ χαμηλότερη από την προϋπάρχουσα και με άσχετο σχέδιο.
Να πω και την εμπειρία μου από ένα χωριό της Λήμνου; Ενα σπίτι την εποχή της Χούντας το είχε επιτάξει ο στρατός αφού οι ιδιοκτήτες ζούσαν εκτός Λήμνου. Την καλοδουλεμένη σιδερόπορτα της αυλής οι τότε “επιταξίες” τη χρησιμοποίησαν για να “σιδερώσουν” την πλάκα ενός βόθρου που είχαν φτιάξει στην αυλή. Οι ιδιοκτήτες την αναζητούσαν και δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που έγινε.
Πάνω στο θέμα των παλιών σιδεροκατασκευών έχω πολλά να πω, γιατί το θέμα με απασχολεί από χρόνια και όπου βλέπω παλιά τέτοια καλλιτεχνήματα στέκομαι και τα θαυμάζω.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button